Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobelverten Jay Leno hyller Norge

- Min gode venn Jerry Seinfeld skryter av dere.

KONTRASTER: Jay Leno trekker kontrasten mellom hjemlandet sitt og fredsprisens vertsnasjon. Han mener Amerika gir nesten bare gir priser til dem som har flest seere og mest penger. Foto: NTB Scanpix
KONTRASTER: Jay Leno trekker kontrasten mellom hjemlandet sitt og fredsprisens vertsnasjon. Han mener Amerika gir nesten bare gir priser til dem som har flest seere og mest penger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde aldri hørt om «the Tunisian National Dialogue Quartet», innrømmer Jay Leno til Dagbladet.

I november ble det kjent at han har fått æren av å lede årets nobelkonsert.

Han prøver ikke engang å late som at han kjente til årets fredsprisvinnere fra før. For folk flest var nok omtrent like uvitende som ham.

- Men det fine med Nobelprisen er at den ikke alltid går til det åpenbare valget. Dette er ikke Angela Merkel eller en annen verdensleder. Kvartetten består av helt vanlige folk, som sikkert er like ukjente for store deler av verden som de var for meg, men likevel har de fått til noe ekstraordinært. Og det uten penger eller berømmelse som motivasjon, sier Leno og skryter av tunisiernes innsats i å innføre et fungerende demokrati i kjølvannet av jasminrevolusjonen.

Dette er ros som ikke er typisk amerikansk, påstår ham og trekker kontrasten mellom hjemlandet sitt og fredsprisens vertsnasjon.

- I Amerika gir vi nesten bare priser til de som har flest seere og mest penger. Norge priser de viktige egenskapene, hevder han og forteller at han beundrer nobelkomiteen for å stå up for «the little guy».

Aktiv «pensjonist» Han nærmer seg norsk pensjonsalder, men 65-åringen kan ikke anklages for å ha ligget på latsiden siden hans siste sending med «The Tonight Show» i februar 2014. Han har nemlig returnert til gamlejobben.

- Jeg er «on the road» rundt 210 dager i året og gjør standup. Jeg har alltid visst at jeg skulle vende tilbake fulltid til scenen, det er noe jeg har holdt på med siden jeg var 19 år gammel. Ellers tilbringer jeg mye tid i garasjen min. Det er som mitt «Malibu beach house».

Den notoriske bilsamleren har 145 biler og 117 motorsykler stående i garasjen sin i Burbank. Men de lange dagene han tilbringer der er ikke utelukkende hobbyvirksomhet, for her lager han nemlig sitt eget bilprogram - både for YouTube og CNBC.

Lovord fra Seinfeld Jay Lenos garasje får ofte besøk av skandinaviske fans og han forteller at det er lett å kjenne igjen våre landsmenn.

- Dere er som regel de turistene som likner mest på amerikanere, med caps på hodet og høye sokker. Nordmenn er gjenkjennelige, sier ham. 

- Hva er dine forventninger til Norge?

- Jeg pakker ikke med meg badetøyet, for å si det sånn. Men ifølge min gode venn Jerry Seinfeld er Oslo «one of the best comedy towns in the world». Han skryter av at dere forstår alle de amerikanske referansene. Det er jo gøy! Også er det bare 700 000 mennesker i byen, og det er jo like mange som i et hvilket som helst leilighetskompleks i Los Angeles.

- Hva slags bil har du bestilt for oppholdet ditt her?

- Jeg er bare i Oslo et par dager, så det blir nok ikke noe kjøring. Men neste gang skal jeg sørge for å bli lenger. Jeg har fått med meg at Tesla er stort i Norge, og jeg har en med dobbeltmotor i garasjen. Den kunne jeg ha tenkt meg å kjøre rundt med, siden den har firehjulstrekk og klarer seg godt i snøen.

Frykter fascistsnakk På tross av at det ikke er en like naturlig del av jobben hans å holde seg oppdatert på nyhetsbildet lenger, er Leno fortsatt interessert i hva som foregår både innenriks og utenriks. Og det er spesielt en ny tendens som bekymrer ham.

- Vi har kanskje det mest latterlige valget i Amerika akkurat nå, men det Donald Trump driver med er virkelig skremmende. Jeg merker at den fascistiske retorikken stiger flere steder i verden nå, og det er fryktelig at folk går rundt og tror at det er greit å prate sånn. Alle pattedyr reagerer positivt til godhet. Og vi trenger mer av det i verden. Men måten folk omtaler flyktningene får det til å virke som at vi er tilbake i 1938, rett før andre verdenskrig, med merking av mennesker på grunnlag av religion. Det er skummelt.

Leno sier at han ikke forstår dehumaniseringen som både Trump og høyreekstreme stemmer i Europa fører over asylsøkerne fra Midtøsten.

- Jeg har gode venner fra Syria og Iran. De jobber som alle andre. Selvfølgelig, utdanning og klassetilhørighet skaper skiller i samfunnet, men når de skillene blir utjevnet, kommer alle godt overens. Hvis man behandler folk godt og med respekt så ender det som regel godt.

Desperate sjeler På en annen side kan han forstå hva noe av frykten er bundet i.

- Man har disse Taliban-aktige guttungene som ikke har jobb, ordentlige venner, håp, utdanning eller kjærester. De har ingenting å leve for og er frustrerte. Men vi må gjøre vårt beste til å ta vare på alle sammen, så vi ikke skaper flere desperate sjeler.

- Dette er ganske seriøse emner. Bruker du det i materialet ditt?

- Det er ingenting som bedre for meg som komiker enn dobbeltmoral. Det er få ting som er morsommere enn den plettfrie figuren som er trofast mot konen og er en forkjemper for strengere narkolover, men som plutselig blir ferska med en annen kvinne i fanget og kokain på bordet.

Leno er fast bestemt på at amerikanere aksepterer alt annet enn dobbeltmoral.

- Se på Charlie Sheen! Han var på programmet mitt og sa «Jeg liker horer og kokain» og hele salen applauderte. Så lenge du er ærlig, liker dem deg, men med en gang du kommer inn på din høye hest og later som at du er noe du ikke er.

Leno mener dobbeltmoralen gjør en til fritt vilt.

- Hvor mange år med vitser fikk jeg ikke av Bill Clintons utroskap?

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media