Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobelvinner var Waffen-SS

Günter Grass (79) avslører sin krigsbakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 1999 ble den verdenskjente tyske forfatteren Günter Grass tildelt Nobelprisen i litteratur. Hans mest kjente verk, den antinazistiske romanen «Blikktrommen» utgitt i 1959, fremheves som et av de viktigste i vår tid.

Nå viser det seg at Grass selv var i fremste rekke for Nazi-Tyskland under krigen. Som 17-åring ble han vervet til den beryktede elitestyrken Waffen-SS.

Det er Grass selv som kommer med avsløringen. I september utgir han sine krigsmemoarer «Å skrelle løk» - en bok han selv mener er et resultat av at han har holdt kjeft om sin krigsbakgrunn i over 60 år.

Avsløringen vekker oppsikt - spesielt i Tyskland men også i resten av verden. Gjennomgangstonen er at innrømmelsen kommer for sent. Enkelte mener det stiller nobelprisen i et annet lys, mens mange mener Grass gjør det riktige, og får en viktigere stemme etter dette.

- Et globalt sjokk, melder Frankfurter Allgemeine Zeitung i dag, der de oppsummerer reaksjoner fra inn og utland.

Det var til denne avisen Grass fortalte hele sannheten.

Tidligere har det bare vært offentlig kjent at Grass var soldat under krigen, ble skadet og tatt til fange av amerikanske soldater.

- Min taushet i alle disse årene er en av årsakene til at jeg skrev boka. Jeg måtte ut av skapet - endelig, sier han til den tyske storavisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

TUNG BØR: Nobelvinner Günter Grass avslører selv at han tjenestegjorde i beryktede Waffen-SS under den andre verdenskrig. Her fotografert utenfor sitt hus i 1997 etter at vandaler har tilgriset inngangspartiet med nazisymboler. Foto: Scanpix
TUNG BØR: Nobelvinner Günter Grass avslører selv at han tjenestegjorde i beryktede Waffen-SS under den andre verdenskrig. Her fotografert utenfor sitt hus i 1997 etter at vandaler har tilgriset inngangspartiet med nazisymboler. Foto: Scanpix Vis mer

79-åringens bøker berører ofte krigen, og Grass er selv kjent som en åpen krigsmotstander. Han har også kritisert måten Tyskland håndterer sin nazifortid. Derfor vekker det oppsikt i tysk presse at Grass selv har holdt skjult at han var i naziregimets mest beryktede våpengren.

I Waffen-SS tjenestegjorde han som skytter i en stridsvognsdivisjon med base i Dresden.

Waffen-SS stod bak en rekke krigsforbrytelser ble erklært en kriminell organisasjon under Nürenberg-oppgjøret etter krigen. Grass ville helst tjenestegjøre i det tyske ubåtvåpenet, men ble nektet og overført til SS.

- Den gangen følte jeg ingen skam over å være medlem av SS, men senere har skammen tynget meg. For meg var ikke Waffen-SS noe skummelt, men mer en eliteavdeling som ble sendt der det brant mest - og som folk sier - tapene var størst, sier Grass til Frankfurter Allgemeine Zeitung.