Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Noble art of singing

- Hvem tror du får nobelprisen i litteratur i år, da?

- Nei, det blir vel en eller annen mongolsk/russisk/polsk/burmesisk poet jeg aldri har hørt om før, tenker jeg.

Slik omtrent (stryk de nasjonalitetene som ikke passer) kan jeg oppsummere flere av samtalene jeg har hatt med litterært velorienterte kolleger og venner når tema har vært verdens mest prestisjetunge litteraturpris.

  • For vi må vel innrømme det - nobelprisens image har de siste åra vært sterkt preget av så vel det esoteriske som det eksotiske. Inntil Dario Fo i fjor tilførte rekken av prisvinnere et uventet element av vitalitet og folkelighet, var det lenge høy lakkskofaktor over Svenska Akademiens litterære preferanser.
  • I morgen klokka 13.00 får vi vite hvem den stockholmske litteraturmafiaen har sett seg ut for i år, og imens kan vi jo utføre bokhøstens mest populære gjettekonkurranse: Hvem blir det denne gangen?
  • Siden Europa har fått prisen tre år på rad - Seamus Heaney, Wislawa Szymborska og Dario Fo - er det trolig fornuftig å flytte blikket til et annet kontinent. Ser man vestover, er den amerikanske lyrikeren John Ashbery og hans landsmann, romanforfatteren Richard Ford, spennende navn. På det asiatiske kontinentet er det lett å få øye på V.S. Naipaul og Rohinton Mistry, men også libanesiske Adonis er en trofast gjenganger på kortlista over hete kandidater. I Afrika er det langt mellom de aktuelle navnene, og japanske Shusako Endo må trolig vente enda en stund, all den tid det bare er fire år siden hans landsmann Kenzaburo Oe fikk prisen.
  • Bli likevel ikke overrasket om valget skulle falle på et helt annet navn enn disse. Det har skjedd tidligere at Europa har fått prisen fire ganger på rad. Skulle det samme skje nå, er fremdeles portugisiske José Saramago og Antonio Lobo Antunes, estiske Jaan Kross, ungarske Péter Nadas eller belgiske Hugo Claus blant de høyaktuelle navnene. Å tro at akademimedlemmene skulle inneha politisk potens nok til å velge britiske Salman Rushdie, virker imidlertid ganske blåøyd.
  • La oss heller benytte anledningen til å peke på at det i år er nest siste sjanse til å hedre dette århundres mest massespredte og innflytelsesrike litteraturform, nemlig rock- og poptekstene. Tør vi ønske god desembertur til Stockholm, mr. Bob Dylan
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling