NRK TV :

Nødnummeret må vike for NRK-serie

NRKs program «113» ligger over nødnummeret når man googler «113». Overlege og programdeltaker Mads Gilbert ber NRK fikse dette raskt.

REAGER: Mads Gilbert reagerer kraftig på at nødnummeret ikke har topplassering på Google. På topp troner NRKs serie med tittelen «113». Foto: NRK
REAGER: Mads Gilbert reagerer kraftig på at nødnummeret ikke har topplassering på Google. På topp troner NRKs serie med tittelen «113». Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Lørdag formiddag ligger Helsenorges 113-lenke øverst blant Google-treffene, i motsetning til da artikkelen ble skrevet.

NRKs suksesserie «113» ble raskt et av landets mest populære TV-programmer gjennom fjoråret. Men nå kan det se ut som programmet har blitt mer ettertraktet enn nødnummeret 113. Et kjapt googlesøk viser at TV-serien ligger høyere enn selve nødnummeret. Det reagerer overlege Mads Gilbert på. Han deltok i den første sesongen av «113».

- Dette er ikke bra. Vi kan ikke la realityserier slå ut så viktig nødinformasjon til publikum, sier Gilbert til Dagbladet.

NRK må ordne opp

Først etter to lenker til NRKs serie, og tre direktelenker til utvalgte episoder av «113», kommer Helsenorge.no med sin informasjon om nødnummeret 113:

«Du kan alltid ringe 113 hvis du tror at en sykdom eller skade er alvorlig. Det er ikke alltid så lett å bedømme, men det viktig at du ringer likevel.»

BERGTAR: En sniktitt på sesong 2 av NRK-serien «113». Video: NRK Vis mer

- Helsenorge må jo selvsagt ligge først, med disse to viktige setningene. Dette må NRK sørge for at blir endret. Et hovedproblem i akuttmedisinen er at folk venter for lenge og ringer for seint. Nå har de færreste telefonkatalog der nødnumrene står helt først, da blir det desto viktigere at nødnummeret og informasjon til publikum ligger på topp når man søker på nettet, sier Gilbert.

- Ikke vårt ønske

Dagbladet har presentert NRK med kritikken fra Mads Gilbert. Tone Lein, programsjef for programavdelingen til NRK Nord-Norge, som lager «113», forteller til Dagbladet at hun var klar over topplasseringen.

- Vi har sett det, men det er ikke vi som styrer hva som blir rekkefølgen hos Google. Vi prøver å gjøre vårt innhold søkbart på Google, slik at publikum skal finne det vi lager. Men vi har selvfølgelig ikke noe ønske om at programmet skal komme før Helsenorges informasjon. Men det er kanskje naturlig at serien kommer så høyt når det er en populær serie, sier Lein til Dagbladet.

- Har dere blitt for dyktige med søkeoptimalisering når nødnummeret må vike på Google?

- Helsenummeret bør ligge øverst. Når det kommer til søkeoptimalisering, tror jeg ikke vi har blitt for gode. For oss er det viktig at publikum finner vårt innhold på en enkel måte, svarer Lein.

- NRK har større autoritet

Men hvordan kan det skje at NRKs realityserie kommer over nødnummeret? SEO-ekspert Roar Eriksen forklarer hvordan det kan skje gjennom søkeoptimalisering på Google.

SEO, eller søkemotoroptimalisering, er en teknikk man benytter seg av for å komme høyere opp i Googles søkeresultater. Om man ønsker flere besøkende inn på nettsida si, kan det være nyttig å optimalisere siden - for 55 prosent av all verdens internettrafikk kommer fra Googles «gratisoppføringer». For å nå høyt opp på søkelistene gjelder det å vite mye om hva Google gir mest uttelling for. Google måler deg på over 200 forskjellige signaler.

FOR DÅRLIGE: SEO-ekspert Roar Eriksen forklarer at Helsenorge er for dårlige i søkeoptimalisering, og at de derfor blir utkonkurrert av NRK. Foto: Privat
FOR DÅRLIGE: SEO-ekspert Roar Eriksen forklarer at Helsenorge er for dårlige i søkeoptimalisering, og at de derfor blir utkonkurrert av NRK. Foto: Privat Vis mer

- Hvorfor ligger NRK over Helsenorges nødnummer-informasjon?

- Dette har mye med nettstedets autoritet å gjøre, og NRK har mye større autoritet enn Helsenorge. NRK har jobbet med optimalisering i mange år. Strukturen, taggingen og innholdsanalysen til NRK er bedre, og gjør derfor at deres program «113» ligger over Helsenorges informasjon om nødnummeret, forklarer Eriksen til Dagbladet.

Dagbladet har kontaktet Google for en kommentar, men har ikke fått svar på vår henvendelse.

Kan be NRK om hjelp

Han sier at statlige og kommunale institusjoner, som Helsenorge, som ikke er i konkurranse med noen, gjør det gjerne dårlig på googlesøk. Også Helsedirektoratets side 113.no kommer under både NRK og Helsenorge når man googler «113». Til sammenlikning kommer politiets side for 112 først når man googler nummeret, og tilsvarende når man søker 110 for brannvesenets nødalarmeringssentral.

- I realiteten er jo NRK konkurrenten til nødnummeret eller Helsenorge i dette tilfellet. Det statlige og kommunale er ikke bra nok optimalisert, fordi de ikke tror de er i konkurranse med noen. Jeg har sett eksempler på at merkevarer må kjøpe sitt eget varemerket for å kunne slå bedre ut på google, fortsetter Eriksen.

For at Helsenorges informasjon skal komme høyere opp foreslår Eriksen at de kan spørre NRK om hjelp.

- Helsenorge kan be NRK om å lenke deres 113-saker til Helsenorges informasjonsside der NRK skriver om 113. Slik kan de få en høyere plassering. Google måler deg på over 200 signaler som bestemmer hvilken posisjon man kommer. Et godt eksempel er hvis noen nettaviser skriver artikler om psykisk helse og selvmord, så linker veldig ofte nettavisa inne i en faktaboks om hvor man kan få hjelp, sier Eriksen.

Ber ikke om hjelp

Redaktør for Helsenorge.no, Henning Aarset, forteller at nettstedet jobber kontinuerlig med søkeoptimalisering. Han sier det er vanskelig for dem å vite til enhver tid hvor Helsenorge.no ligger på Google, men mener at Mads Gilberts bekymring er viktig.

- Å nå 113 raskt er selvsagt kritisk viktig. Helsenorge er mye brukt, og blir stadig viktigere for befolkningen og helsepersonell. Om man ser på hva folk faktisk leter etter av innhold om 113 akkurat nå, er det først og fremst NRK-programmet de leter etter ifølge Google Trends. Det gir også utslag på hvilket resultat Google viser. Dette rår ikke Norsk Helsenett over. Det viktigste er at folk raskt finner informasjon om 113. Vi gjør det vi kan på våre sider for at de skal finne dette raskt, sier Aarset til Dagbladet.

- Vil dere be NRK om hjelp, slik Eriksen foreslår?

- Vi har ikke vært i dialog med NRK. Først og fremst må vi gjøre det vi kan for å bedre søkeoptimaliseringen på egen sider, og dette er noe vi jobber kontinuerlig med, svarer Eriksen.

- Skaper ikke problemer

Tone Lein forteller at NRK var i kontakt med Helsenorge om bruk av programtittelen.

- Vi har vært i nær dialog med Helsenorge før vi valgte tittel. Vi snakket med dem om det kunne bli problematisk for dem at programmet hadde nødnummeret som tittel. De mente på sin side at programmet kunne føre til at nummeret ble mer allment kjent, og at det ville få en positiv effekt, sier hun.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) er ansvarlig for nødnumrene i Norge. De forteller til Dagbladet at de ikke var klar over at NRKs TV-serie tronet som toppvalg som man googler 113.

- Umiddelbart kan vi ikke se at dette skaper problemer eller vanskeligheter, men her vil nødetaten selv kunne vurdere dette. De tre nødnumrene er etter vår oppfatning godt innarbeidet i den norske befolkningen gjennom mange år, sier Inger Vollstad, seksjonssjef telefoni og nummer i NKOM.

- Har dere hatt samtaler med NRK om bruk av 113 som programtittel?

- Vi har ikke vært i kontakt med NRK om programtittelen, og tenker nok at det eventuelt vil være mer naturlig om nødetaten selv tar en slik kontakt dersom de finner behov for det. I utgangspunktet vil denne TV-serien være en god måte å framstille deler av ambulansetjenesten på og samtidig også tjene til folkeopplysning - om 113, som er nødnummer for ambulanse, og ikke 112, som er for politi, og 110 for brann, sier Vollstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer