LEDER

Naturvern

Nødrop for truet natur

Tallenes tale viser at det haster.

TRUET ART: Lundefugl
TRUET ART: Lundefugl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den såkalte nasjonale rødlista er dramatisk lesning. Her gis det en oversikt over arter som er i ferd med å dø ut i norsk natur. Like dramatisk er det at arbeidet for å snu den negative bestandsutviklingen ikke virker særlig prioritert. Dagsavisen har tatt opp saken med Miljødirektoratet. På spørsmål om hvorfor det ikke settes fortgang i arbeidet med å lage nye handlingsplaner for truede arter, svarer direktorater gjentatte ganger dette: «Miljødirektoratets aktivitet er styrt av de styringssignal og prioriteringer vi mottar fra Klima- og miljødepartementet.»

Norsk rødliste for arter 2015 er utarbeidet av Artsdatabanken og er en ekspertvurdering av hvilke arter som er truet i Norge. Av 4438 rødlistede arter er 2355 truet i varierende grad. Miljødirektoratet skal utarbeide handlingsplaner for de mest utsatte, men slike planer er det under 20 av. Bare 0,8 prosent av de truede artene har fått det vernet en handlingsplan innebærer. Direktoratet mangler altså departementalt styringssignal for å intensivere innsatsen for at flere dyr og fugler skal overleve i den norske naturen. I ei tid da klimaspørsmål, temperaturtrender og grønt skifte er lengst framme i politikernes bevissthet, er det viktig at man ikke nedprioriterer naturvern.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer