Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Naturvern

Nødrop for truet natur

Tallenes tale viser at det haster.

TRUET ART: Lundefugl
TRUET ART: Lundefugl Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den såkalte nasjonale rødlista er dramatisk lesning. Her gis det en oversikt over arter som er i ferd med å dø ut i norsk natur. Like dramatisk er det at arbeidet for å snu den negative bestandsutviklingen ikke virker særlig prioritert. Dagsavisen har tatt opp saken med Miljødirektoratet. På spørsmål om hvorfor det ikke settes fortgang i arbeidet med å lage nye handlingsplaner for truede arter, svarer direktorater gjentatte ganger dette: «Miljødirektoratets aktivitet er styrt av de styringssignal og prioriteringer vi mottar fra Klima- og miljødepartementet.»

Norsk rødliste for arter 2015 er utarbeidet av Artsdatabanken og er en ekspertvurdering av hvilke arter som er truet i Norge. Av 4438 rødlistede arter er 2355 truet i varierende grad. Miljødirektoratet skal utarbeide handlingsplaner for de mest utsatte, men slike planer er det under 20 av. Bare 0,8 prosent av de truede artene har fått det vernet en handlingsplan innebærer. Direktoratet mangler altså departementalt styringssignal for å intensivere innsatsen for at flere dyr og fugler skal overleve i den norske naturen. I ei tid da klimaspørsmål, temperaturtrender og grønt skifte er lengst framme i politikernes bevissthet, er det viktig at man ikke nedprioriterer naturvern.

Ornitologer melder om kraftig nedgang i bestanden av fugl i Norge. For eksempel har Norsk Ornitologisk Forening tall som tyder på at bestanden av lomvi er redusert med 99 prosent i Norskehavet. Mellom 30 og 50 prosent av lundefuglene er forsvunnet fra den norske kysten. Opptil 75 prosent av vipebestanden er borte på under 20 år. Tilbakegangen er urovekkende for flere fuglearter. I rødlista for 2015 oppgis det at tre fuglearter er regionalt utdødd, mens seks er kritisk truet og 15 er sterkt truet.

I fjor la regjeringen fram stortingsmeldingen «Natur for livet: Norsk handlingsplan for naturmangfold». Der framgår en tydelig intensjon om at arter og naturtyper ikke skal forsvinne fra norsk natur som en følge av menneskers samlede påvirkninger. Truet natur skal fortsatt tillegges særskilt vekt i avgjørelser etter sektorregelverk og ved arealplanlegging. Det skal også utarbeides en nasjonal handlingsplan for sjøfugl. Tallenes tale viser at det haster. Det er avgjørende viktig at Klima- og miljødepartementet gir de styringssignalene og klare prioriteringene som trengs for å sette i gang redningsoperasjoner overfor artene som er i ferd med å forsvinne helt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!