Nødt til nøtt i påsken

Så er da omsider begge de to tingene på plass som må være der for at tv-påsken skal bli komplett: påskekrim og Roald Øyen med påskenøtter.

Det holder nemlig ikke med bare engelskprodusert spenning i påsken. Vi er nødt til å ha nøtter, også.

På topp

Roald Øyen var på plass med samme kjenning som tidligere, men hadde i går på NRK1 tatt turen opp i et av våre dalfører for å servere oss påskenøttene derfra. Det kan han gjøre i full forvissning om at nordmenn over det ganske land sitter og prøver å knekke nøttene hans. De siste åra har Øyens «Påskenøtter» ligget på topp i ratingen, ingen bør bli forundret hvis han kommer opp mot én million seere denne påsken. Kanskje kan det være denne spaltens første og siste påskenøtt i historien: Kommer Øyen til å få over én million seere?

Oppgavene er som i tidligere år ikke for vanskelige (folk skal ikke bli frustrerte), og heller ikke altfor lette (folk må føle at de bruker hodet litt også). Faktisk kan man vel kanskje snakke om Roald Øyens «Påskenøtter» som noe av det siste som er igjen i NRK av den gamle folkeopplysningstradisjonen. Programmet krever i hvert fall mer planlegging og arbeid enn hva som framstår i Roald Øyens behagelige framferd og sobre formidling. Man kan si hva man vil om «Påskenøtter», men på dets premisser er det fjernsyn som fungerer svært godt, og som har bred appell.

Nerve

Kollega VG synes NRKs påskekrim «Hva skjedde med Cassie?» var en eneste stor lapskaus. Rett skal være rett, første episode virket litt rotete og overlesset, ikke minst på grunn av bruken med splittede bilder på skjermen. Episode to i går tok seg imidlertid opp. Det ble nerve og uhyggelig psykologisk thrillerspenning, og intrigen med to parallellhandlinger som møtes i de to samboende politifolka Pat og den kjederøykende Walker, er ganske fiffig konstruert. NRKs britiske påskekrim, produsert av La Plants Production, skal få min oppmerksomhet i kveld også.

TV2 startet med sin påskekrim i går, «Dødsliljene», en serie om elitestyrken OSC, som vi har møtt tidligere på skjermen. Påsken er i det hele tatt en lykkestund for oss som har sans for gåter og spenning. Tv-kanalene gjør lurt i å servere oss krimserier av god kvalitet. For det er det både vi og ratingen vil ha.