Nødvendig krisehjelp

«Det er en myte at det var bedre før og at folk løste alle kriser med hjelp fra familie og nettverk.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lørdag 21. oktober skriver professor Einar Kringlen en kronikk med tittelen «Krisepsykologi som industri». I Kringlens oppvekst greide de som mistet sine nærmeste seg gjennom støtte fra sine nærmeste. I over 20 år har jeg arbeidet med å følge opp mennesker som uventet har mistet sine nærmeste. Min erfaring er klar: Det er en myte at det var bedre før og at folk løste alle kriser med hjelp fra familie og nettverk. De som opplevde plutselige dødsfall for mange år tilbake, forteller om ensomhet og fortvilelse. Det er beretninger om sorg og traumer som de aldri fikk hjelp med, en hjelp som kunne ha dempet de smertefulle bildene eller fantasiene de har levd med siden dødsfallet, som kunne hindret familiesplittelse eller redusert den svekkelsen i livskvalitet de har slitt med gjennom årene. Det er en hån når en av landets fremste psykiatere står frem og forteller dem hvor god hjelp de har fått.

Jeg kan være enig med Kringlen i at krisepsykologi noen ganger har vært benyttet unødvendig, men underforbruket skaper nok langt større problemer enn overforbruket. Det er beklagelig når en kapasitet som Kringlen videreformidler mytedannelse basert på den utbrukte og usanne fremstillingen som media ga av historien om speiderne som gikk seg ville, eller når han gir næring til myten om utrykningsklare kriseteam som straks er på pletten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer