DEBATT

Nødvendig med avhold

Ved to alkoholenheter i uka øker risikoen for spontanabort med 50 prosent. Fire enheter fordobler risikoen.

FEIL: Dersom man tror at det er bare de som er gravide og alkoholavhengige som står i fare for å påføre fosterskade, så tar man feil, skriver Sten Magne Berglund i Blå Kors.  FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix
FEIL: Dersom man tror at det er bare de som er gravide og alkoholavhengige som står i fare for å påføre fosterskade, så tar man feil, skriver Sten Magne Berglund i Blå Kors.  FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gravide kvinner lurer ofte på om de kan ta et «lite glass» i sosiale sammenhenger. For mange som søker på nettet, kan man bli forvirret over de forskjellige rådene.

I så måte bidrar heller ikke Dagbladet-journalist Hilde Marie Tvedten med klargjøring i en kommentar 21. juli, der hun hevder at det bedrives moralisering om gravide kvinners alkoholbruk på tvilsomt grunnlag.

Det vi vet er at alkohol kan skade flere prosesser i den føtale utviklingen og påvirke fosteret ved å interagere med føtale celler. Alkohol sprer seg raskt over til morkaka, og går over i fostervannet som fosteret drikker.

Alkoholen brytes i liten grad ned av fosterets egen lever, og den primære nedbrytingen skjer i morens lever etter tilbakeføring av alkohol fra fosteret til moren. Dette fører til at alkoholeffekten hos fosteret er langvarig etter morens inntak av alkohol.

Rusfeltets samarbeidsorgan Actis har fått gjennomført en undersøkelse om alkohol i svangerskapet, der det kommer fram at en av ti drikker under svangerskapet. Den avdekker videre at 27 prosent av kvinnene ikke har hatt samtale med helsepersonell om alkoholbruk i siste svangerskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer