Nødvendig med nye tiltak

Manglende utbygging kombinert med stadig økt etterspørsel har ført til at vi blir mer og mer avhengige av å importere strøm fra utlandet for å dekke forbruket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kraftforbruket i Norge ville vært betydelig høyere uten en aktiv satsing på enøk på nittitallet. En undersøkelse fra IEA viser at effektiviteten i energibruken i Norge er på linje med andre sammenlignbare land. Like fullt er det på tide å foreta nye grep i lys av de nye utfordringene vi står overfor.

Etter et halvt år som leder av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitter jeg med inntrykk av at enkelte mener enøkarbeidet i Norge har vært mindre effektivt og gitt dårligere resultater enn i andre land. En foreløpig undersøkelse fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at dette slett ikke er tilfellet.

Samlet sett for husholdninger, servicesektoren og i industrien har effektiviseringen av energibruken ført til en betydelig energisparing i det norske samfunnet i perioden 1990 til 1997. For 1997 har IEA anslått at besparelsen var hele 7 TWh. Det tilsvarer energibruken i Oslo i et helt år. Norge har derfor liten grunn til å skamme seg over det som allerede er oppnådd. Men arbeidet må selvsagt fortsatt forbedres.

Et lands energibruk avhenger blant annet av klima, den samlede aktiviteten i landet, struktur og effektiviteten av energibruken. I Norge har vi for eksempel et helt annet klima enn mange av landene vi sammenligner oss med. Vi har også en god del industri som krever mye energi, og befolkningen bor relativt spredt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer