LEDER

Hovedleder: Kommunereformen

Nødvendig med tvang

Frivillighetslinja er dårlig politikk, basert på et ustabilt demokratisk fundament.

FORNUFTIG:
Jan Tore Sanner (H) har presentert et godt utkast til en kommunereform. Forhåpentligvis torpederes den ikke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
FORNUFTIG: Jan Tore Sanner (H) har presentert et godt utkast til en kommunereform. Forhåpentligvis torpederes den ikke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

På onsdag ble kommune- og regionreformen presentert. Den dyre og omfattende kommunereformen har vært snakket om i 26 år, men ingen har fått fingeren ut, før nå.

Regionreformen, hvor 19 fylker skal bli til 10 regioner, er reformen ingen ønsket seg, men som likevel kan bli et levelig kompromiss.

Tross flere svakheter skal regjeringen ha honnør for å levere håndfaste resultater og for å bevege en nødvendig reform av kommunekartet i riktig retning. Forslaget som nå ligger på bordet innebærer en reduksjon fra 428 til 358 kommuner. Bare 13 av sammenslåingene vil skje ved tvang. Endringene bører en tredel av Norges befolkning. Heldigvis er ikke dette enden på reformen. Regjeringen har et mål om at enda flere kommuner skal slå seg sammen. Det trengs.

Til tross for at motstanderne av kommunereformen mener små kommuner leverer de beste tjenestene til sine borgere og alt dermed er såre vel som det er, er det liten tvil om at vi trenger større kommuner.

Skal kommunene kunne gi et fullverdig tilbud til sine borgere er det helt nødvendig at de er av en viss størrelse. Ellers blir det umulig å tiltrekke seg fagfolk og utvikle gode fagmiljøer. Når kommunene er små blir det også umulig å gi dem mer ansvar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer