Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Kommunereformen

Nødvendig med tvang

Frivillighetslinja er dårlig politikk, basert på et ustabilt demokratisk fundament.

FORNUFTIG:
Jan Tore Sanner (H) har presentert et godt utkast til en kommunereform. Forhåpentligvis torpederes den ikke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
FORNUFTIG: Jan Tore Sanner (H) har presentert et godt utkast til en kommunereform. Forhåpentligvis torpederes den ikke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Meninger

På onsdag ble kommune- og regionreformen presentert. Den dyre og omfattende kommunereformen har vært snakket om i 26 år, men ingen har fått fingeren ut, før nå.

Regionreformen, hvor 19 fylker skal bli til 10 regioner, er reformen ingen ønsket seg, men som likevel kan bli et levelig kompromiss.

Tross flere svakheter skal regjeringen ha honnør for å levere håndfaste resultater og for å bevege en nødvendig reform av kommunekartet i riktig retning. Forslaget som nå ligger på bordet innebærer en reduksjon fra 428 til 358 kommuner. Bare 13 av sammenslåingene vil skje ved tvang. Endringene bører en tredel av Norges befolkning. Heldigvis er ikke dette enden på reformen. Regjeringen har et mål om at enda flere kommuner skal slå seg sammen. Det trengs.

Til tross for at motstanderne av kommunereformen mener små kommuner leverer de beste tjenestene til sine borgere og alt dermed er såre vel som det er, er det liten tvil om at vi trenger større kommuner.

Skal kommunene kunne gi et fullverdig tilbud til sine borgere er det helt nødvendig at de er av en viss størrelse. Ellers blir det umulig å tiltrekke seg fagfolk og utvikle gode fagmiljøer. Når kommunene er små blir det også umulig å gi dem mer ansvar.

Paradoksalt nok står Senterpartiet, de fremste forsvarerne av lokalt selvstyre, i veien for å styrke lokaldemokratiet. En vellykket kommunereform er det eneste som vil gjøre kommunene solide nok til å få mer ansvar. Det er også det klareste resultatet av den danske reformen. Her fikk sammenslåtte kommuner en mye bedre økonomisk styring. Dessverre er det fortsatt for mange kommuner som er for små til å kunne ta over flere oppgaver.

Bare 13 kommuner er foreslått tvangssammenslått. Tvang har vært det vanskeligste stridsområdet og vil fortsatt skape problemer for reformen. KrF vil ikke gå inn for tvang og Ap går lengre og lengre vekk fra sitt tidligere standpunkt om at tvang kunne rettferdiggjøres.

Når vi ser på de konkrete tilfellene hvor tvang er foreslått brukt, er det lett å se at det er rettferdiggjort. Det er snakk om inneklemte kommuner, rike kommuner som ikke vil ta ansvar for sin fattige nabo og kommuner som står i veien for flertallsviljen i flere andre kommuner.

Om Ap går til valg på å reversere disse, bør de tenke grundig over hvilket demokratisk ideal de egentlig baserer seg på. Hvorfor vi skal legge større vekt på et lite «nei» enn et stort «ja», er på ingen måte klart.

Frivillighetslinja er dårlig politikk, basert på et ustabilt demokratisk fundament. Vi håper Ap lar populismen ligge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media