KULTURMINISTER  Thorhild Widvey har ingen planer om å legge ned Film & Kino, men vil utføre en sentral endring, skriver hun som svar til to kinosjefer.
Foto: Anders Grønneberg
KULTURMINISTER Thorhild Widvey har ingen planer om å legge ned Film & Kino, men vil utføre en sentral endring, skriver hun som svar til to kinosjefer. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Nødvendig modernisering av norsk kinopolitikk

Men det er ingen grunn til å bekymre seg for den umiddelbare framtiden til film på kino.

Meninger

I et debattinnlegg i Dagbladet mandag etterspør kinosjefene i Nordkapp og Lakselv politisk handling for å sikre gode rammevilkår for kinofilmen. Dette leverer regjeringen i stortingsmeldingen om film.
 
I en tid hvor stadig flere ser film på mobiler og elektroniske plattformer, er kino fortsatt den viktigste plattformen for bransjen. Kinofilmen når bredt ut, i tillegg er den en viktig kanal for inntekter til filmskaperne. Dette vil ikke endre seg i overskuelig framtid. Det er med andre ord ingen grunn til å bekymre seg for den umiddelbare framtiden til film på kino.

Som en del av stortingsmeldingen om film, jobber kulturdepartementet nå med et nytt regelverk for filmformidling, i samarbeid med Norsk filminstitutt (NFI). Dette gjøres så framtidsrettet som mulig, slik at vi kan sikre fleksibiliteten som skal til for å håndtere endringene i formidlingsform og publikumsvanene som måtte oppstå i årene som kommer.
 
Det er udiskutabelt at bransjeorganisasjonen Film & Kino har stor kompetanse på kinodrift og ivaretar mange viktige støttefunksjoner for kinoene. Kulturdepartementet har heller ingen planer om å legge ned Film & Kino, men vil utføre en sentral endring: Slik regelverket er i dag, går inntektene i Norsk kino- og filmfond til flere filmkulturelle tiltak, og ikke bare til de som har direkte med kino å gjøre. Ved at avgiften går inn på statsbudsjettet kan midlene i sin helhet brukes på filmformidlingstiltak, og ikke brukes til driftsmidler til Film & Kino. Dette mener jeg vil komme norsk filmbransje til gode.


Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.