Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nødvendig motvekt

Overbevisende slektsdramatisk ungpikeroman fra Damaskus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den allsidige kosmopolitiske arendalskvinnen med det fremmedartede navnet MiRee Abrahamsen er utdannet billedkunstner fra Israel, har tidligere utgitt en diktsamling og legger sin første roman til Damaskus i Syria - der hun har bodd i mange år. Og det er nettopp hverdagslivet til en arabisk familie vi her får innblikk i. Jeg-personen er ei ung jente, som i motsetning til sine to gifte søstre vil bli soldat. Hun har en snill buldrebasse av en far som tror han bestemmer, men kanskje ikke alltid gjør det, en trinn mor som løser alt ved de rikeligste måltider, og en «nerdete» bror. Familien er muslimer slik de fleste av oss her i Vesten er kristne, de nøyer seg med å feire høytidene i tillegg til et og annet «inshallah».

Dramatikk

Fortellerstemmen likner til forveksling andre ungpikeaktige jeg-stemmer i nyere norsk skjønnlitteratur: litt naiv, litt humoristisk, litt indignert og litt klumset utafor. Men boka er uvanlig idet den er plassert der den er, og MiRee Abrahamsen overbeviser i hvert fall meg med sin skildring av en syrisk hverdag som til forveksling likner vår, men noe mer femtitallsaktig, med far som arbeider, mor som vasker og lager mat - og da med et evig dydighets- og ekteskapsmas. Her er samtidig skildringer som gir et innblikk i syrisk historie, tradisjon og landskap - og Abrahamsen imponerer både med sin kunnskap og evne til å flette dette inn uten at det blir «villet». Her er rg en del dramatikk, blant annet en høyt elsket aidssyk onkel og en nabo som faller fra ei spesialbygd «sjakktrapp».

Motvekt

Riktignok er det noe som glipper mot slutten og gjør fortellingen noe sprikende, men alt i alt er dette en anbefalelsesverdig roman. Spesielt i disse tider - med sin alminneliggjøring av en «muslimsk» hverdag blir boka en nødvendig motvekt til vestlandsfandens gudelige frykt for borgerkrig.

Hele Norges coronakart