LEDER

Nødvendig NAV-reform

Anniken Hauglie har lyttet til ekspertene, brukerne og NAV selv. Det blir det gode resultater av.

Nødvendig NAV-reform
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Før helgen la statsråd Anniken Hauglie fram NAV-meldingen. Den er et steg i riktig retning for en bedre arbeidsformidling. Hauglie har rett når hun karakteriserer NAV som «for ridig, toppstyrt og for regelstyrt på mange områder.» Det er i all hovedsak politikernes egen feil.

Foruten den lite gjennomtenkt NAV-reformen, har det noble forsøket på å få folk av passive trygdeytelser og inn i arbeid på samme tid som en har avkrevd god forvaltningsskikk og rettssikre avgjørelser, endt i en lite fleksibel organisasjon.

Det ble senest påvist av ekspertutvalget, ledet av Sigrun Vågeng. Stadig flere meningsløse krav stilles til både Nav og brukerne. Detaljstyring, øremerking av midler og rapportering er situasjonen Nav befinner seg i.

Det er derfor gledelig at regjeringen lytter til både eksperter, brukere og NAV når de nå legger til rette for en mer fleksibel ledelse, som gir det nødvendige spillerommet for å prioritere ressursene dit det faglige hensynet taler for det.

Hadde regjeringen kommet fra venstresida ville de kalt meldinga for en en tillitsreform. NAV skal få større spillerom til å bestemme hvordan ressursene brukes og hvordan brukerne best hjelpes. Systemet skal forenkles og det skal legges mer vekt på oppnådde resultater framfor antallet mennesker i tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer