Nødvendig utredning

Ingress

Meninger

Riksantikvaren går nå for fullt inn i kampen for å redde høyblokken i regjeringskvartalet fra total destruksjon. På oppdrag fra miljøvernminister Bård Vegar Solhjell blir det nedsatt en utredningsgruppe av fagfolk innen arkitektur, kunst og historie som skal vurdere regjeringskvartalets kulturhistoriske verdier. Men i en artikkel i Aftenposten i går levner riksantikvar Jørn Holme ingen tvil om at hans etat betrakter arkitekt Erling Viksjøs bygninger som kulturhistorisk verdifulle.

Vi har tidligere hevdet at Viksjøs regjeringskvartal er et symbol for en viktig del av Norges politiske utvikling. De er monumenter over det historikeren Francis Sejersted har beskrevet som toppunktet for sosialdemokratiets tidsalder. De symboliserer fellesskap, velferdsstat, sosial og kulturell utjevning. Riksantikvar Holme bringer inn et nytt moment: Bygningene representerer også modernismen i norsk kontekst, en kunstretning som ifølge Holme ennå ikke er anerkjent som en viktig periode i norsk arkitektur. Bevaring av de aktuelle regjeringsbygningene vil i seg selv markere en slik anerkjennelse.

Det er blitt framhold at det er for mye bevaring i Norge, og at det står i veien for nytenkning blant dagens arkitekter. Slik er det naturligvis ikke. Ofte har det vært omvendt. Det var det for eksempel på 1950-tallet da regjeringskvartalet ble bygget og det gamle empirekvartalet ble jevnet med jorda i likhet med en rekke andre bygninger vi i dag ville ha fredet. Utredningen om nytt regjeringskvartal som ble lagt fram i sommer, viste også at det ikke akkurat er mangel på nye utfordringer for arkitekter hvis planene om et samlet regjeringskompleks rundt Hammersborg torg blir virkeliggjort.

Denne konsekvensutredningen var først og fremst konsentrert om fysiske behov og økonomi. Den er tynn når det gjelder kulturelle vurderinger av de bygningene som hadde stått imot bomba den 22. juli 2011. Statsråd Rigmor Aasrud, som var bestiller, har også brukt utgiftene ved å bevare bygningene som argument mot. Det er det virkelig noe fattigslig over i et land som åpenbart flommer over av penger. En rehabilitering er i seg selv en utfordring til dagens arkitekter, og all erfaring tilsier at det er mulig å gjøre regjeringskvartalet funksjonelt, også for departementsansatte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.