- Noe annet enn Førde og Bernander

NRK redegjør for valget av Bjerkaas som ny sjef.

(Dagbladet.no): I dag ble det klart at sjef for NRK Troms, Hans-Tore Bjerkaas, blir ny NRK-sjef.

I ettermiddag møtte tre av kanalens styremedlemmer pressen. Styreleder Halvard Bakke, styremedlem Valgerd Svarstad Haugland og de ansattes representant i styret Geir Helljesen redegjorde for valget og definerte Bjerkaas` kompetanse og NRKs forventninger til den nye kringkastingssjefen.

Den mangeårge NRK-ansatte Bjerkaas ble valgt blant 33 andre sterke kandidater, ifølge styrelederen.

- Vi valgte ham, først og fremst for hans svært omfattende mediefaglige kompetanse og for hans personlige egenskaper, forklarte Bakke.

Ser frem til jobben

Bjerkaas selv sa i ettermiddag på en pressekonferanse i Tromsø at han gleder seg til å ta fatt på den nye jobben.

- Da jeg ble spurt om å være med i vurderingen, sa jeg ja fordi det er en faglig utfordring. Jeg er jo en intern NRK- kandidat og går ut fra at styret har valgt meg fordi de vil ha fokus på innhold og innholdsutvikling. Jeg er verken teknolog eller økonom, så det er vel en prioritering av det redaksjonelle arbeidet som gjorde at jeg ble valgt, sa Bjerkaas til NRK.

Ikke Førde og co

MØTTE PRESSEN: Styremedlem Valgerd Svarstad Haugland, styreleder Hallvard Bakke og de ansattes representant i NRK-styret redegjorde for hvorfor valget falt på Bjerkaas som ny kringkastingssjef. Foto: SCANPIX
MØTTE PRESSEN: Styremedlem Valgerd Svarstad Haugland, styreleder Hallvard Bakke og de ansattes representant i NRK-styret redegjorde for hvorfor valget falt på Bjerkaas som ny kringkastingssjef. Foto: SCANPIX Vis mer

Med valget av Bjerkaas avviker NRK fra tradisjonen for å rekruttere sjefen fra politiske kretser. Bjerkaas har tilbrakt største delen av yrkeskarrieren i NRK, kun avbrutt av et kort opphold i TV2, og styret legger ikke skjul på de anser hans bakgrunn som svært viktig for kanalens fremtid.

- Bjerkaas er svært godt rustet til å møte utfordringene som NRK står midt oppi, teknologisk og konkurransen med det økende antallet kommersielle aktører, sa Bakke.

Han trakk frem Bjerkaas personlige egenskaper og omtalte ham som «en høyt verdsatt» sjef med evne til å inspirere, lytte og få folk til å «trekke sammen».

Også de ansattes representant Helljesen la svært stor vekt på den nye NRK-sjefens personlighet.

- Han er en annen leder- og mennesketype enn Førde og Bernander. Bjerkaas er svært kvalifisert for jobben fordi han er en lagspiller og er inne i det nasjonale og internasjonale mediebildet, noe som er svært viktig for utfordringene NRK står overfor.

<B>GLEDER SEG</B>: Jeg er verken teknolog eller økonom, sier Bjerkaas og regner med at han er valgt fordi NRK vil ha fokus på innhold.