Noe er galt i heltevesenet

Noen ganger kommer regler og systemer i veien for en undervurdert egenskap: heltemot.

22. JULI:  Mandag kommer rapporten om hvor systemene sviktet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
22. JULI: Mandag kommer rapporten om hvor systemene sviktet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Heldigvis er det ikke ofte man befinner seg i en situasjon der man har bruk for godt, gammeldags heltemot. Kanskje er det derfor vi har en tendens til å glemme hva det egentlig er. I disse OL-tider vanner vi ut heltebegrepet ved å bruke det om idrettsstjerner som Usain Bolt og Ezinne Okparaebo. De er store atleter og flotte forbilder. Men helter er de ikke. Mandagens 22.juli-rapport vil fortelle noe om hva heltemot er, hvorfor det er viktig at samfunnet vårt løfter det fram og hvordan vi kan gjøre det langt bedre enn i dag.

En helt er en person som gjør en bragd uten at belønningen står i forhold til innsatsen. En helt har vilje og evne til å gjøre noe som koster, noe uegennyttig, for andre eller for en større sak. Enten i form av utrettelig arbeid eller i form av ekstraordinær reaksjon i ekstreme situasjoner der andre står og ser på. Så viktige er helter at vi i stor grad har profesjonalisert heltevesenet. Politifolk, ambulansepersonell og brannmenn risikerer hver dag sitt eget liv for å hjelpe andre. Dessverre hender det at de reglene og systemene som er der for å sikre og styrke innsatsen, svikter, eller enda verre, blir til hindre. Mange har opplevd å bli stående som passiv tilskuere i stedet for å gå aktivt inn i en situasjon. Man tør ikke, må kanskje ikke, vil helst vente på at proffene skal ta seg av det. Noen ganger får det fatale konsekvenser. Dessverre skjer det ofte at også de profesjonelle heltene blir stående i villrede og vente.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer