DEBATT

Debatt: Rettsstaten

Noe er råttent i staten Norge

Vi trekker på skuldrene mens institusjonene trues.

TREKLØVER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) og fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) (t.h.) fotografert i høst. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
TREKLØVER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) og fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) (t.h.) fotografert i høst. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor er det ikke mer bråk i Medie-Norge, blant jurister og parlamentarikere, når Høyres Peter Christian Frølich, Frp’s Sylvi Listhaug eller Per Sandberg blander rollene? Hvorfor møtes det bare med skuldertrekk når regjeringspartienes representanter utfordrer institusjonenes integritet? Jeg håper Erna Solberg tar truslene på bakrommet, for ellers kan det bli farlig.

Men jeg tviler.

Mens Trump samarbeider med Russland og Viktor Orbán avvikler demokratiet, kan regjeringens opptreden virke bagatellmessig. Problemet er bare at det er de små tingene som får hele kulturen til å råtne, og med det råtner institusjonene.

Den finske rettsteoretikeren Kaarlo Tuori omtaler i boken Ratio and voluntas det han kaller en konstitusjonell kultur. Han påpeker at som de fleste er klar over, holder det ikke å ha lover og regler. De kan endres, de kan tøyes, og de kan brytes uten konsekvenser – noe #metoo har vist.

Dette gjelder spesielt politikere og andre maktmennesker. Dersom det ikke står en intern kultur i veien for at de gjør som de selv ønsker, har lover og regler lite å si. Den eneste måten å forhindre dette, er å verne om en kultur som ikke tillater misbruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer