Noe forferdelig har skjedd på sommerhytta

I Cecilie Treimos nye ungdomsbok.

SKÅR I GLEDEN: Ikke alt er fryd og gammen i Cecilie Treimos sommerhus. Foto: Pressens Bild (810)
SKÅR I GLEDEN: Ikke alt er fryd og gammen i Cecilie Treimos sommerhus. Foto: Pressens Bild (810)Vis mer

ANMELDELSE: Isabel og lillesøsteren skal tilbringe en sommeruke hos farmor og farfar, i et gammelt hus besteforeldrene nylig har arvet.

Alt er vidunderlig, hadde det ikke vært for at barnas foreldre vil feriere alene. For å finne ut om de kan fortsette sammen.

Hva er det med far? «Sommerhuset» er Cecilie Treimos andre ungdomsbok. For den første, «Løpe baklengs», fikk hun Norske barne- og ungdomsboksforfatteres debutantpris, «Trollkrittet».

I «Sommerhuset» glemmer Isabel ganske snart foreldrene. Hun begynner å drømme så rart, om ei lita jente som ber om hjelp til å finne en nøkkel. Isabel hører listende skritt og ser gresset bøye seg der ingen går, hun finner et bortgjemt skogsvann, der et barn en gang druknet, og hun oppdager at fortielser kan være katastrofale.

NY STEMME: Tross prisbelønt debutroman, er Cecilie Treimo (f. 1976) et ukjent navn for mange. Det bør det bli en slutt på etter årets roman «Sommerhuset.»
NY STEMME: Tross prisbelønt debutroman, er Cecilie Treimo (f. 1976) et ukjent navn for mange. Det bør det bli en slutt på etter årets roman «Sommerhuset.» Vis mer

Spørsmålet som gnager i henne er: Kan pappas stillhet ha noe med det gamle huset - som besteforeldrene nå vil han skal overta - å gjøre? Kjente han jenta som druknet?  

Gufs fra fortida Treimo er en dyktig konstruktør. Plottet er fint tenkt ut, og bokas hemmeligheter er godt porsjonert ut. Isabels oppdagelser av spor fra fortida - et navn risset inn i et tre, et gammelt skrin, et foto - skaper et bra driv. De voksnes unnvikende svar har samme effekt.      

Skildringene av sommer, av varmen og stillheten, og av skiftningene, er deilige å lese: «Himmelen var fremdeles full av grå skyer, og i luften dirret bittesmå dråper, uten at det egentlig regnet. Det duftet av gress og fuktige, grønne blader. Den kjølige sommerluften som kom strykende fra hagen, fikk Isabel til å kjenne en forsiktig prikking nedover armene.»          

Uten for mange ord vises også engstelsen blant de voksne. Da hemmeligheten om pappa og sommerhuset sprekker, opplever tolvåringen det slik: «Isabel så fra den ene til den andre. Hun forsto at noe var i ferd med å slippe løs. Noe stort og voldsomt. Et uvær. Midt inne i huset, midt mellom dem alle sammen.» 

Skillsmissespøkelset Den eneste svakheten ved boka er at Treimo ikke helt klarer å sannsynliggjøre at en skillsmisse er på trappene. Hun hadde ikke trengt å trekke frem skillsmissespøkelset i det hele tatt. At pappa er i krise, er utafor og bortvendt, skaper nok uro. Både i barnet og i teksten.  

Den hemmelighetsfulle hagen Et gammelt hus, en hemmelighetsfull og overgrodd hage, en mystisk skog og en sommer da alt forandrer seg. Dette er klassiske, og ganske så velkjente, ingredienser innenfor barne- og ungdomslitteraturen. Det gjør ingenting.

Noe forferdelig har skjedd på sommerhytta

Treimo komponerer elementene til en original, og ikke minst spennende fortelling, der delene faller nydelig på plass. Kombinasjonen av sommeridyll og uro, fungerer som bare det.

«Sommerhuset» bør bli årets sommerbok for dem som tåler at sannheten ikke alltid er vakker. Boka er en vellykket fusjon av dyster familiesituasjon, mystikk og sommerspenning.