DR DOOM: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom og profesjonell boligmarkedspessimist. 
Foto: Agnete Brun
DR DOOM: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom og profesjonell boligmarkedspessimist. Foto: Agnete BrunVis mer

På kornet:

Noe har skjedd med boligmarkedet

Husker du boligprisene?

Meninger

Forrige uke tikket boligprisene inn, slik de pleier å gjøre i starten av måneden. Korrigert for sesongvariasjoner så å si uendret fra juli til august. Det er noe som skurrer. Skal det være sånn?

Ser man nærmere på 12-månedersveksten finner vi det samme bildet. Gevinsten for boligeierne var på bare 2,2 prosent, og er dermed ikke-eksisterende justert for inflasjon. Boligmarkedet er blitt dramatisk udramatisk.

Så udramatisk at nyheten nærmest forbigås i stillhet. Avstanden mellom hvert oppslag om desperate noe og tjueåringer på boligmarkedets rand blir bare større og større.

Det samme gjelder spådommene om snarlig kollaps. Det er ikke lenge siden utenlandske økonomer ikke kunne lande på Gardermoen uten å bli spurt hva de tror om det norske boligmarkedet. I helga møtte jeg en kompis som ikke lenger husket hvem Harald Magnus Andreassen er.

Det er noe helt nytt i nyere norsk historie at boligprisene ikke er et nasjonalt traume, fast samtaleemne og konstant uromoment. De har falt og steget, skapt bekymring for at de kan falle og bekymring for at de kan stige enda mer. I hvert fall så lenge jeg kan huske.

Men ikke nå lenger. Roen har på merkverdig vis senket seg over det norske boligmarkedet. I Aftenposten skriver kommentator Øystein K. Langberg at «festen i boligmarkedet er over. Heldigvis.» I Dagens Næringsliv skriver Anita Hoemsnes «kjøp for å bo».

Det er nesten som man tvinges til å beskylde kommentatorene for å være unorske. Skal vi ikke lenger kjøpe bolig for å tjene på den elleville prisveksten? Hva er Norge, om vi ikke er sykelig opptatte av boligmarkedet?

Heldigvis er det lys i enden av tunnelen. Ulykker flest skjer i hjemmet. Det er når vi slapper av at vi er mest fareutsatt, og kanskje det er nå det virkelig skal gå galt i det norske boligmarkedet?

Det er jo lov å håpe. For alle som står på utsida og ser inn. Og en og annen dommedagsprofet.

  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.