Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Noe lurer der ute i mørket i denne merkelige podcasten

«Welcome to Night Vale» er som et hørespill skrevet av David Lynch og Tim Burton.

WELCOME TO NIGHT VALE: Historien om en fiktiv ørkenlandsby et sted sydvest i USA forener sjarm, surrealistisk humor og skrekk i en podcast helt utenom det vanlige. Illustrasjon: Commonplace Books
WELCOME TO NIGHT VALE: Historien om en fiktiv ørkenlandsby et sted sydvest i USA forener sjarm, surrealistisk humor og skrekk i en podcast helt utenom det vanlige. Illustrasjon: Commonplace Books Vis mer

(RETT PÅ NETT): Podcastformatet gir deg en verden rett i øret, og lar deg bli intimt kjent med menneskene som befolker den. Det kan være avhengighetsskapende dokumentarjournalistikk om en femten år gammel kriminalsak. Eller det kan, for eksempel, være et slags surrealistisk hørespill fra en småby i et parallelt, amerikansk univers.

Welcome to Night Vale har vært en av mine favorittpodcaster siden den dukket opp en gang i 2012. Det er historien om en fiktiv by et sted ute i ørkenen i det sydvestre USA, med mystiske lys på himmelen og noe farlig som lurer i skyggene.

Her går sjarm, surrealistisk humor og skrekk hånd i hånd.

Som det heter i introduksjonen: «A friendly desert community where the sun is hot, the moon is beautiful and mysterious lights pass overhead while we all pretend to sleep».

Det er litt «Twin Peaks», litt «The Twilight Zone», litt «Beetlejuice».

Tenkt deg et hørespill skrevet av David Lynch og Tim Burton. Eller se for deg at Stephen King og Neil Gaiman bygger en by i The Sims og overlater den til seg selv, som noen har beskrevet det

STEMMEN: Cecil Gershwin Palmer er stemmen til nyhetsoppleseren Cecil i «Welcome to Night Vale». Her fra en liveframføring i Northampton i England. Foto: Carolyn E. Brown under en Creative Commons BY-SA 2.0-lisens
STEMMEN: Cecil Gershwin Palmer er stemmen til nyhetsoppleseren Cecil i «Welcome to Night Vale». Her fra en liveframføring i Northampton i England. Foto: Carolyn E. Brown under en Creative Commons BY-SA 2.0-lisens Vis mer

Serien er skapt og skrevet av Joseph Fink og Jeffrey Cranor. I likhet med «Serial»-skaper Sarah Koenig demonstrerer de podcastformatets elastisitet. Her er man meget langt fra det opprinnelige «to mennesker, en Mac og en mikrofon»-formatet, og langt over mot noe som kanskje kan kalles radioteater.

Historien formidles i et «fake news»-format gjennom stemmen til nyhetstoppleseren Cecil. Han leverer offisielle radiobulletiner til byens innbyggere, med en hypnotiserende, sonor røst. Formatet er den meget lokale  lokalradioens, med nyheter, værmelding, informasjon om kulturbegivenheter og annet trivielt stoff fra nærmlijøet.

Men Cecil snakker også om mystiske, urovekkende og ganske skrekkelige ting. Night Vale er byen der de fleste konspirasjonsteorier viser seg å være sanne.

Cecil formidler mystiske meldinger fra sheriffens hemmelige politi, rapporter om glødende skyer, advarsler om truende skikkelser kledt i svarte hetter, en hundpark ingen snakker om, engler som ikke finnes (og som det følgelig er forbudt å snakke om), svermer av gule helikoptre, og områder i byen det er tryggest å styre klar av etter mørkets frembrudd.

Eller, for den saks skyld, oppskriften på hvordan du sager og skjærer ut ditt eget hjerte og spiser det til middag.

Den suggererende bakgrunnsmusikken er signert komponisten og artisten Disparition.  Et eget segment kalt «the weather» i hver episode er ikke værmeldingen, men et stykke musikk eller en låt fra en ny og ukjent artist.

FORFATTER: Joseph Fink har skapt «Welcome to Night Vale»-universet sammen med Jeffrey Cranor. Foto: Ian Linkletter under en Creative Commons BY-NC-SA 2.0-lisens
FORFATTER: Joseph Fink har skapt «Welcome to Night Vale»-universet sammen med Jeffrey Cranor. Foto: Ian Linkletter under en Creative Commons BY-NC-SA 2.0-lisens Vis mer

«Welcome to Night Vale» kan sikkert leses som en satirisk kommentar til fremmedfrykten og det trykkende konformitetspresset i småby-Amerika. Men først og fremst er det burlesk, smart og vittig fantasi.

Podcasten tok av for alvor i 2013, blant annet via Twitter og Tumblr. Sammenliknet med «Serial», som nådde et publkum på 1,5 millioner ukentlige lyttere gjennom sin første sesong, er «Welcome to Night Vale» noe mer av et kultfenomen. Men det er en kult med stor gjennomslagskraft. Det lages mengder av  fanart, brukerskapte visualiseringer av Night Vale-universet. Noen tar det også ut i klesveien; det finnes et eget Night Vale cosplay-miljø.

Serien er en gjenganger på topp 10 i podcast-lista til iTunes. Nye episoder slippes annenhver uke, og folkene bak har reist på turné både i USA og internasjonalt, med framføring av spesialskrevne episoder live. I oktober i fjor framførte de episoden «The Librarian» for et fullsatt Cosmopolite i Oslo.

Det er ikke bare i Night Vale de vet at det finnes noe skummelt der ute i skyggene hvor gatelysene ikke når.

Du finner «Welcome to Night Vale» her i iTunes. Begynn med begynnelsen!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media