DEBATT

Volden på Gazastripen:

Noe må gjøres for Gaza

Nye israelske massedrap inne i Gaza – verdens største fengsel. Skal vi sitte stille å se på?

BLODIG: En skadet palestinsk demonstrant blir evakuert under sammenstøtene med israelske sikkerhetsstyrker forrige mandag. Minst 55 palestinere ble drept av israelske soldater demonstrasjonene, på det som var den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel. Foto: APAImages / REX / Shutterstock / NTB scanpix
BLODIG: En skadet palestinsk demonstrant blir evakuert under sammenstøtene med israelske sikkerhetsstyrker forrige mandag. Minst 55 palestinere ble drept av israelske soldater demonstrasjonene, på det som var den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel. Foto: APAImages / REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Inne i Gaza sitter mennesker «fengslet» på tiende året, på ubestemt tid, uten lov og dom. Deres forbrytelse er at de er palestinere som gjennom generasjoner har bodd på steder overtatt eller okkupert av utenlandske inntrengere, i økende omfang gjennom de siste 70 årene.

Det er to millioner fanger innenfor murene, på et område på 10 ganger 40 kilometer – omtrent på størrelse med Oslo kommune. Siden fengselet ligger på en strand, har vokterne stasjonert kanonbåter som skyter med skarpt på alle som prøver seg på å komme inn eller ut sjøveien.

For å være på den sikre siden skyter man også etter fiskere som kommer litt langt ut (der fisken er!) fra stranden.

Til forskjell fra fanger i vestlige land, har de har ikke adgang til noen form for permisjoner ut av fengselet, de har ikke krav på noen minimumsstandard på bolig, kosthold, utdanning eller helsevesen. De må klare seg med det gode venner får lov til å gi dem, etter grundige kontroller og svært strenge regler knyttet til hva som kan tas inn i fengslet.

En rekke nødvendige artikler, slik som bygningsmateriell til gjenoppbygging av nedbombede hus og infrastruktur, er det strenge restriksjoner på å innføre. Etter beste evne, har man organisert et samfunn hvor de hjelper hverandre inne i fengslet med mat, forbruksvarer og tjenester.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer