Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Volden på Gazastripen:

Noe må gjøres for Gaza

Nye israelske massedrap inne i Gaza – verdens største fengsel. Skal vi sitte stille å se på?

BLODIG: En skadet palestinsk demonstrant blir evakuert under sammenstøtene med israelske sikkerhetsstyrker forrige mandag. Minst 55 palestinere ble drept av israelske soldater demonstrasjonene, på det som var den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel. Foto: APAImages / REX / Shutterstock / NTB scanpix
BLODIG: En skadet palestinsk demonstrant blir evakuert under sammenstøtene med israelske sikkerhetsstyrker forrige mandag. Minst 55 palestinere ble drept av israelske soldater demonstrasjonene, på det som var den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel. Foto: APAImages / REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Inne i Gaza sitter mennesker «fengslet» på tiende året, på ubestemt tid, uten lov og dom. Deres forbrytelse er at de er palestinere som gjennom generasjoner har bodd på steder overtatt eller okkupert av utenlandske inntrengere, i økende omfang gjennom de siste 70 årene.

Det er to millioner fanger innenfor murene, på et område på 10 ganger 40 kilometer – omtrent på størrelse med Oslo kommune. Siden fengselet ligger på en strand, har vokterne stasjonert kanonbåter som skyter med skarpt på alle som prøver seg på å komme inn eller ut sjøveien.

For å være på den sikre siden skyter man også etter fiskere som kommer litt langt ut (der fisken er!) fra stranden.

Til forskjell fra fanger i vestlige land, har de har ikke adgang til noen form for permisjoner ut av fengselet, de har ikke krav på noen minimumsstandard på bolig, kosthold, utdanning eller helsevesen. De må klare seg med det gode venner får lov til å gi dem, etter grundige kontroller og svært strenge regler knyttet til hva som kan tas inn i fengslet.

En rekke nødvendige artikler, slik som bygningsmateriell til gjenoppbygging av nedbombede hus og infrastruktur, er det strenge restriksjoner på å innføre. Etter beste evne, har man organisert et samfunn hvor de hjelper hverandre inne i fengslet med mat, forbruksvarer og tjenester.

De blir effektivt sabotert med restriksjoner, forsinkelser og pengebeslag på det lille de måtte klare å produsere for mulig inntekt ved salg ut av fengslet. Situasjonen blir mer og mer uholdbar, få steder er det større grunn til å protestere.

I disse dager har derfor «fangene» organisert demonstrasjonsmarsjer på innsiden av muren, som er blitt møtt av skarpt kuleregn fra de israelske fangevokterne på utsiden av muren. Det er rapportert flere titalls døde og flere hundre hardt skadde.

For de av oss som har vært på begge sider av Gaza-muren virker dette som en uhyrlig overreaksjon. Vi snakker om en sammenhengende, mange meter høy betongmur som er omgitt av flere hundre meter brede sikkerhetssoner på hver side, med piggtråder og bevæpnede soldater i hopetall langs utsiden.

At disse på noen måte skal kunne føle seg truet av, i utgangspunktet, fredelige sivile demonstranter på innsiden virker helt urealistisk.

Det må være på høy tid at vi og verdenssamfunnet gjør noe mer enn å rutinemessig beklage tap av sivile liv og oppfordre partene til å roe seg. Dessverre har israelskvennlige USA, som vanlig, klart å blokkere et meget moderat forslag i FN om protest mot det som skjer, og israelerne har erklært at de vil motsette seg ethvert forsøk på å granske hendelsene.

For oss andre, Norge og Europa, må det imidlertid nå være på høy tid med en sterk og klar fordømmelse av israelsk politikk overfor Gaza og palestinerne.

DEMONSTRASJON: Over 400 palestinske protestanter ble skadd da israelske soldater avfyrte skarpe skudd. Nå slaktes Israels regjering av egen israelsk organisasjon. Video: Btselem /Foto: Wisam Nassar / dpa / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media