Noe, men ikke nok

Ingress

Meninger

Statsminister Erna Solberg har pusset opp den blåblå klimaprofilen i løpet av et år i regjering. Fra å være helt tyst om klima for et år siden, til en landsmøtetale i mai der hun lovet å forsterke klimaforliket, via klimaengasjement internasjonalt til trontale og nytt statsbudsjett.
Det er positive trekk i klimapolitikken i budsjettet, og det kan man godt anerkjenne regjeringen for. Det satses på regnskog og fornybar energi internasjonalt, togene får et løft og klimateknologifondet styrkes betraktelig. Det kommer etter hvert avskrivingsregler for Enøk-tiltak i hjemmet, noe som vil være et viktig for folk flest.

Men regjeringen får fortjent kritikk fra miljøorganisasjoner og miljøpartier. Kritikken er tredelt. For det første er pengene til de mange gode postene, tynt fordelt. 10 millioner kroner til gang- og sykkelveier fører ingensteds hen, bokstavelig talt. Kollektivsatsingen i byene er ikke i nærheten av det Venstre krever, og de vil også ha mer til tog.

For det andre mangler det en rekke viktige tiltak. Budsjettet gir ikke det grønne skiftet som Venstre er svært opptatt av, der man går i retning av flere grønne skatter og avgifter som erstatning for såkalte røde skatter, som er skatt på arbeid. Her vil man vente på et utvalgsarbeid. Flere av miljøorganisasjonene mener også det er synd at det ikke kommer et karbonfangstanlegg i Norge, her skal man bare satse på teknologiutvikling.

Det tredje og verste er tiltak som går i fossil retning, eksempelvis reduseres bensin- og dieselavgiftene. Det er med på å nulle ut de positive klimabidragene, opprettholde utslipp og det kan ikke sies å bidra til omstilling.
En tilleggsdimensjon som ikke handler om klima men om miljø, er at det klassiske naturvernet, som skogvern i Norge, er kraftig nedprioritert.

Det er mye klimapolitikk som teknologiglade Frp-ere også kan like, men mye tyder på at de har fått for stor vetorett i klimapolitikken.
Venstre har lovet å grønnvaske klimabudsjettet, og vil bli godt hjulpet av de andre miljøpartiene og miljøorganisasjoner. Det blir knalltøffe forhandlinger, men dette budsjettet kan bare bli bedre. I 2014- 2015 vil klima stå på dagsorden som aldri før.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.