Noe mer grusomt enn dette får du aldri se

Lars von Trier-sjokk i Cannes.

||| CANNES (Dagbladet.no): På forhånd hadde det gått rykter om at Lars von Triers nyeste horrorfilm Antichrist inneholdt en del fryktelige scener.

Likevel var det umulig å forberede seg på noe liknende som ble vist i Cannes i kveld. Blaserte kritikere, som trolig har sett det meste av filmvold, vendte seg bort i avsky, og mange forlot visningen midtveis.

Filmen må regne med å bli forbudt vist på kino i mange land. De nærgående realistiske og sadistiske voldscenene, som ofte innbefatter hovedpersonenes kjønnsorganer, kommer til å bli en utfordring for filmsensorene.

- Målløs
Hanns-Georg Rodek i Die Welt var blant dem som var rystet av opplevelsen.

- Jeg er målløs. Det var utrolig intenst og ulikt alt annet enn jeg har sett. Men om det var fantastisk eller elendig kan jeg ikke svare på, sier han til Dagbladet.no.

Allison Willmor i IFC.com holdt ut hele filmen, og er sjokkert.

- Dette kommer utvilsomt til å bli den store snakkisen under festivalen, den desidert mest provokative filmen. Den var et sjokk, men jeg må nesten få la filmen synke inn før jeg kan si noe mer. Spør meg igjen om 24 timer, sier hun til Dagbladet.no.

Lars von Trier skal holde en pressekonferanse i Cannes i morgen, og der kommer det til å bli trangt. Mange har nok en del å spørre den kontroversielle dansken om.

- Viktigst i karrieren
Antichrist handler om et par, spilt av Willem Dafoe og Charlotte Gainsbourg, som drar til hytta Eden for å bearbeide sorgen etter tapet av deres barn.

Mens de første tre fjerdedelene av filmen er relativt ukontroversielle, med mulig unntak av én sexscene, eksploderer det i filmens siste del.

I PR-materialet som ble utdelt i forkant av visningen, forteller Trier at manus er resultatet av en depresjon han hadde for to år siden.

- Jeg kan ikke tilby noen unnskyldning for Antichrist. Annet enn å si at jeg har absolutt tro på den - den viktigste filmen i min karriere, skriver von Trier. 

Kontroversielle
Reaksjonene fra kritikerne etter filmen var en blanding av latter, buing og beundrende klapping.

Lars von Trier har vært vant med at filmene hans skaper reaksjoner, fra "Breaking the Waves" til "Idiotene" til "Dancer in the Dark". Spørsmålet om han er en manipulerende sjarlatan eller en av vår tids store kunstnere kommer til å bli enda mer aktuelt etter dette.
 
Antichrist får for øvrig dansk premiere allerede til uken. I Norge blir den satt opp 5. juni.

SVARER I MORGEN: Lars von Trier er definitivt det store samtaleemnet i Cannes i natt. Mandag svarer han for filmen på en pressekonferanse.
SVARER I MORGEN: Lars von Trier er definitivt det store samtaleemnet i Cannes i natt. Mandag svarer han for filmen på en pressekonferanse. Vis mer