TAR GREP: Den svenske rapperen Silvana Imam har satt opp natteravner på sin raider. Hun vil at publikum skal føle seg trygge under konsertene hun holder. Bildet er fra Roskilde-festivalen. Foto: NTB scanpix
TAR GREP: Den svenske rapperen Silvana Imam har satt opp natteravner på sin raider. Hun vil at publikum skal føle seg trygge under konsertene hun holder. Bildet er fra Roskilde-festivalen. Foto: NTB scanpixVis mer

Noen artister krever øl. Etter voldtektene i Sverige krever rapstjerna natteravner

Silvana Imam vil at alle skal føle seg trygge. 

(Dagbladet): Den svenske rapperen Silvana Imam har for lengst erobret musikkscenen i nabolandet vårt, men har også spilt flere konserter i Norge. Sist under Oslo Gay Pride og på Slottsfjellfestivalen.

Imams tekster er ofte politiske, og tar for seg temaer tilknytta seksuell legning, rasisme og vold. Rapperen lar det derimot ikke stoppe med bare ord.

Nå tar rapperen og en rekke av hennes kolleger grep for å stoppe voldtekstbølgen på svenske festivaler. Hvordan? De nekter rett og slett å spille dersom det ikke er nattevakter til stede.

- Vil at alle skal være trygge

Det er på sin Facebook-side at rapperen nå forteller om den nye ordningen. Mens enkelte artister har ting som øl, vin og mat på sin «raider», har Imam skrevet at trygghetsorganisasjonen Nattskiftet skal være blant publikum der hun spiller.

- Nå ønsker jeg og mitt bookingbyrå Appelgren Friender at det skal være natteravner til stede blant publikum før, under og etter våre konserter. Vi kaller det for en sosial raider, skriver Imam.

I juni fikk svenske festivaler massiv oppmerksomhet, men ikke for musikken. Politiet fikk inn 35 anmeldelser på voldtekter og seksuell trakassering, etter festivalene Putte i Parken og Bråvallafestivalen.

Ifølge svenske DN, forteller Imam i en pressemelding at hun ikke vil spille om fansen ikke er trygge.

- Om de i publikum ikke kjenner seg trygge er jeg ikke spesielt gira på å spille. Mange artister kjenner seg i igjen. En raider med trygghetspersonell som punkt er et tydelig beskjed til arrangørene om at de må ta større ansvar for sine besøkende, heter det i pressemeldingen.

Hyller tiltaket

Nattskiftet kan sies å være den svenske utgaven av de norske Natteravnene.

Gründeren bak det svenske konseptet, Lisen Andréasson Florman, forteller til den svenske avisa at dette utvilsomt er et steg i riktig retning.

- Det her er helt fantastisk. Jeg har hørt at artister gjerne setter en flaske champagne eller et stort fruktfat på raideren, men jeg har aldri sett dette før, forteller Florman til DN.

Appelgren Friender har også artister som Beatrice Eli, Sabine Ddumba og Adam Tensta i stallen.

- Brenne i helvete

Imam er ikke den eneste svenske musikeren som har uttalt seg om voldtektsbølgen. Den 1. juli gikk Zara Larsson hardt ut, etter at ei jente ble voldtatt under artistens egen konsert.

- Fy faen, du som helt skamløst voldtar jenter blant publikum. Du fortjener å brenne i helvete, skrev en illsint Zara Larsson på sin Twitter-konto da.

Voldtekten skal ha funnet sted blant publikum framfor scenen under Zara Larsson sin konsert.

- Fy faen dere gutter som får jenter til å kjenne seg usikre på festival. Jeg hater gutter. Hater, hater, hater, skrev hun.