Noen barnebøker virker sterkere jo eldre du blir

Lindgren: - Barn gråter ikke, slik som de voksne.

EVIG AKTUELL: I kveld har Det Norske Teatret premiere på Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte». Emil Johnsen spiller Kavring, og Oddgeir Thune Jonatan. Foto: Anders Grønneberg
EVIG AKTUELL: I kveld har Det Norske Teatret premiere på Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte». Emil Johnsen spiller Kavring, og Oddgeir Thune Jonatan. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Astrid Lindgrens litteratur har igjen vært gjenstand for sterk debatt den siste uka, etter at en SVT har fjernet ytringer som kan oppfattes som rasistiske fra en ny DVD-utgave av «Her kommer Pippi Langstrømpe».

Ironisk nok samme uke som Det Norske Teatret har premiere på oppsetningen av en annen Lindgren-fortelling, som få vil kalle kontroversiell i dag, men som i sin tid var sensasjonell.

«Brødrene Løvehjerte» kom ut i 1973. Å beskrive døden så direkte og ufiltrert i en barnebok, var den gang knapt gjort før. Gikk det an? For ikke å snakke om avslutningen på boka - den oppfordrer til selvmord, var det mange som mente.

«Jeg kan ikke la være å fundere på hvordan et handikappet barn opplever Jonatan Løvehjertes dødslengsel», skrev forfatter Gunnel Enby i Aftonbladet samme år. En Stockholms-bokhandler nektet å selge boka.

Astrid Lindgren svarte på kritikken ved å peke på at barn og unge opplever historien annerledes enn voksne.

- Barn gråter ikke når de leser boka, slik som de voksne gjør. De synes den ender lykkelig, og leser den på en annen måte enn de voksne, sa hun i et radiointervju med NRK i 1974.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer