<strong>TETT:</strong> Mandag kveld samlet hundrevis av unge seg i Frognerparken i Oslo i forbindelse med fadderuka.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TETT: Mandag kveld samlet hundrevis av unge seg i Frognerparken i Oslo i forbindelse med fadderuka. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Fester og sprer smitte

Noen bør virkelig skamme seg

Unge mennesker uten ansvar og forståelse er blitt den usynlige fiendens beste venn. De burde skamme seg.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET FESTES, DET drikkes til dagen gryr og mange unge blant oss gir blanke faen hva risikoen for spredning av COVID-19 angår. Som om immunitet er en cocktail av uansvarlighet og tonic.

Som om folkehelsa ikke angår dem.

Som utilsiktet skade er et begrep uten betydning.

Noen bør virkelig skamme seg

FREDAG FORMIDDAG BLE jeg utilsiktet offer for en av de fire omtalte festene på Oslos vestkant helgen for ei uke siden. Ned smittesporingens vei, på kirketrappa til en begravelse 200 kilometer utenfor Oslo, kom telefonen som sa det kunne være smitte i familien.

Ikke fordi noen av oss hadde vært på fest, men fordi vi kjenner en som kjenner en som kjenner en som hadde festet og testet positivt for COVID-19.

DET BLE INGEN begravelse, det ga seg selv. Vi var plutselig en risiko for andres helse. Hadde telefonen kommet et kvarter seinere hadde vi sittet uvitende i en nesten fullsatt kirke sammen med mange mennesker i godt voksen alder.

Slik det ble, i påvente av å kunne vise vennskap og respekt på smittetrygg avstand etter bisettelsen, sto vi utenfor.

FASTLEGEN BLE KONTAKTET, henvisninger til coronatester ble foreskrevet og alle helgas planer ble kansellert mens vi ventet. Det tyngste var feiringen av min mors 94-årsdag samme kveld. Hun hadde gledet seg til dagen, skulle møte familie og venner, og vipps så var alt skrotet.

– I disse tider må vi gjøre det vi må gjøre, det er bare sånn det er, sa Karin (94) tappert.

Hadde bare alle tenkt som henne.

Live-published photos and videos via Shootitlive

DET ER LETT å bli nummen mot spekteret av corona-advarsler, forbud og påbud. Det er også veldig farlig. Ja, det er lenge siden 12. mars, og verken fulle badestrender eller fulle folk har spredd alvorlig smitte. Da sommeren kom gikk også alt veldig mye bedre enn fryktet. Men det var mens vi ennå holdt oss i Norge, før vi dro til Spania og gud veit hvor, og før vi trodde at dette om til å gå over av seg selv.

Med andre ord, før mange av oss ble like dumme som Donald Trump.

FESTER: Politiet opplyser til NRK at de var ute på 54 festrelaterte oppdrag i Oslo i natt. Bildet er tatt i Oslo sentrum natt til lørdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

DA FIRE FESTER på Oslos vestkant fikk nasjonal oppmerksomhet i forrige uke kom nyheten om idiotiet med et visst håp om bedring. At outingen var til skrekk og advarsel. At 40 nye smittede ville få folk til å skjerpe seg og forstå alvoret. Men nei da, denne helgen gikk den uansvarlige festingen nasjonalt – natt til søndag ble det bare i Oslo rapportert om 54 fester politiet så seg nødt til å stoppe.

På det verste var flere hundre mennesker samlet.

DET REGISTRERES AT helseministeren er sjokkert, og det er til å forstå. Det vi ser nå er en spredning av dumskap. Myndighetene trodde de hadde kontroll på situasjonen. Det har de ikke. Og det er ikke de som nå bør skamme seg sin skyld alene.

Dette handler også om de mange forvirrende, ulogiske og nærmest motstridende retningslinjene fra myndighetene.

For ikke å snakke om en statsråds selfie-turné Norge rundt.

CORONA: Fra onsdag 12. august 2020 vil det innføres nye testkriterier for covid-19, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

DA BADESTRENDENE BLE overfylt og eliteserieklubbene måtte grine seg til 200 tilskuere per kamp var det mange som reagerte. Da over 250 brudd på smittevernreglene ble logget bare i Oslo, ble restaurantenes skjenketid utvidet fra 23.30 til langt ut i de små timer.

På landets barer og uteserveringer sto folk som sild i tønne og siklet i glassene til hverandre, mens de i edru tilstand ikke fikk lov til å spille fotball.

Det hang ikke på greip da, og det henger ikke på greip nå.

Live-published photos and videos via Shootitlive

CORONA-FORSVARET VI bygde i fellesskap er under angrep av unge mennesker som verken evner eller bryr seg om å ta ansvar. Dessverre har myndighetenes ulogiske oppmykning bidratt til elendigheten.

Å gi reisetillatelse til utlandet samtidig som du ber alle være hjemme er et dårlig råd.

Å la folk stå oppå hverandre og se fotball på uteserveringer og barer, men ikke på arenaene, er dårlig politikk.

Og å ikke påby munnbind på kollektive transportmidler med skolestart en uka unna, er mangel på beslutningsdyktighet.

Det er ikke bare de som oppfordres til å skamme seg som sliter med vurderingsevnen.

CORONA: Christofer Kalajo ble alvorlig syk av covid-19, og ved flere anledninger var han usikker på om han ville overleve. Video: Jeanette N. Vik. Foto: Privat. Vis mer

MIN ISOLERTE HISTORIE fra smittespredningens vei er ikke unik. Den er garantert bare en av mange greiner på det smittesporende treet etter en av de mange festene. En av mange utilsiktede konsekvenser. Det rammer tilfeldig, det rammer blindt og det eneste du kan gjøre er å forholde deg til det, avlyse, stenge dørene og vente.

Det neste for oss er en vattbørste langt inn i nesa.

Karins neste bursdag er 7. august 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer