KOMMENTARER

Støre, metoo og skam

Noen burde føle på skammen, men det er ikke varslerne

Flere kvinner må bli skamløse jenter.

SNAKKET OM SKAM: Jonas Gahr Støre sier at det som har gjort sterkest inntrykk på ham i varslingsakene er historier om skam. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SNAKKET OM SKAM: Jonas Gahr Støre sier at det som har gjort sterkest inntrykk på ham i varslingsakene er historier om skam. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre er sjokkert over all skammen han har oppdaget gjennom behandlingen av varslingsakene i Ap. Kvinners skam. Men skam er ikke nytt i kvinners liv.

Påføring av skyld og skam er en av Berit Ås’ fem klassiske hersketeknikker som hun presenterte første gang på slutten av 1970-tallet. Skam har i uminnelige tider vært en av patriarkatets viktigste metoder for å holde kvinner på plass, ikke minst i religiøse samfunn.

Flere ord og uttrykk avslører at det verste som kan skje en kvinne, er å bli ansett som skamløs. De skamløse jentene utfordrer nettopp en slik forestilling ved å pynte seg med begrepet. Når de nekter å bøye seg i skam, mister det sin makt.

Flere kvinner må bli skamløse. Seksuell trakassering handler også om sosial kontroll og mangel på likestilling.

Mange kvinner som hørte Jonas Gahr Støres viktige politiske tale på det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen tidligere i uka, syntes at det var fint at han til slutt snakket om skam. Det var det som hadde gjort sterkest inntrykk på ham, sa han. Skammen varslerne i partiet hadde fortalt ham om. Det er en følelse kvinner fortsatt lett kjenner igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer