«Noen» er etter deg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Nå er de etter meg igjen,» skal Edvard Munch ifølge sin biograf Rolf Stenersen ha sagt når britiske bombefly dundret over Oslo under andre verdenskrig. Som det heter: at man er paranoid, betyr ikke at man ikke blir forfulgt. Men det skal en viss grad av paranoia til for å oppdage de «store» konspirasjonene i tilværelsen. En av dem som har lyktes, er Dan Brown, forfatteren av sommerens omstridte bestselger, romanen «Da Vinci-koden».

KONSPIRASJONSTEORIER

som litterært tema er ikke noe nytt. I gresk litteratur sto gudene for konspirasjonene -   ofte i et komplisert, strategisk nett av intriger. Den som vil lete etter mulige konspirasjoner i Bibelen, skal også få litt av en jobb. Sagn og myter, legender og eventyr bunner ofte i en eller annen form for sammensvergelse.

MEN FORRIGE

århundre ble konspirasjonens epoke framfor noen. Spillet bak første og andre verdenskrig, diverse imperialistiske framstøt, Stalins og Hitlers utrenskninger, den kalde krigen, en rekke politiske attentater, uklarheter rundt visse celebriteters brå død, spekulasjoner i UFO-er og andre tilsynelatende uforklarlige fenomener -   alt dette har utløst de villeste spekulasjoner. Det nye århundret har også fått en frisk start -   med de mest fantasifulle teorier rundt angrepet på World Trade Center.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer