Noen forsøker å ta fra deg internett

Borgerrettigheter under ild. Jan Omdahl kommenterer.

VIL TREKKE UT PLUGGEN: Sterke krefter forsøker å skru av det åpne, frie nettet og erstatte det med et gjennomregulert, sensurert betalingsnett, mener DB.nos kommentator. Foto: DeclanTM under en Creative Commons-lisens
VIL TREKKE UT PLUGGEN: Sterke krefter forsøker å skru av det åpne, frie nettet og erstatte det med et gjennomregulert, sensurert betalingsnett, mener DB.nos kommentator. Foto: DeclanTM under en Creative Commons-lisens Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er to verdensbilder som kolliderer i rettssaken mot The Pirate Bay.

Delingskultur mot opphavsrett. Opprørsk og tidvis naiv piratideologi mot konservativ kulturindustri. Teknologisk determinisme mot tradisjonelle moralbegrep. Nye frihetsidealer mot gammelt kontrollbehov. Personvern mot næringsinteresser. Kulturrarbeideres rett til et levebrød mot forbrukernes rett til å dele kultur.

UTFALLET AV RETTSSAKEN er helt åpent, skjønt lite som har skjedd i Stockholm tingsrätt så langt taler for at saksøkerne og aktoratet skal vinne fram. Men uansett hva man måtte mene om sakens fakta og de moralske aspektene ved ulovlig fildeling: Hvis de ansvarlige bak The Pirate Bay dømmes, skapes en juridisk presedens som kan få uoversiktlige konsekvenser. For hvor skal det stoppe? Når sitter de ansvarlige bak Google, som i likhet med en rekke andre nettjenester kan brukes til å finne både lovlig og ulovlig innhold, på tiltalebenken? Hvem er først med å saksøke Vint Cerf, Tim Berners-Lee og de andre som i sin tid fant opp internett og world wide web? The Pirate Bay-saken er bare ett av mange eksempler på den politiske, juridiske og kulturelle kampen om dine digitale borger- og forbrukerrettigheter som pågår i vår tid. TIDLIGERE DENNE UKA vedtok den svenske Riksdagen den såkalte Ipred-loven, som gir underholdningsindustrien rett til å kreve at internettleverandører utleverer personopplysninger om kunder som deler opphavsrettsbeskyttet materiale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer