Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det nye ytre høyre

Noen ganger er det alt-right

Alt-rights betydning i USA har fått flere på den norske  høyresidens rarere avkroker til å øyne et håp.


SVERD: Hans Lysglimt Johansen under lanseringen av partiet "Alliansen". Her med sverd og eggelikør

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SVERD: Hans Lysglimt Johansen under lanseringen av partiet "Alliansen". Her med sverd og eggelikør Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen var Martin Sellner i Oslo. Han er en av lederfigurene i Identitären Bewegung Österreich (IBÖ).

Det er den østerrikske avleggeren av den opprinnelig franske bevegelsen Generation Identitaire, som oppsto tidlig på 2000-tallet, men som egentlig har røtter tilbake til det såkalte nye høyre, nouvelle droite, en nyfascistisk reorientering som oppsto i Frankrike tilbake på 1960-tallet.

Ifølge Identitären Bewegung Österreich er «integrasjon» en løgn som blir benyttet til å dekke over «den multikulturelle avskaffelsen av Østerrikes etno-kulturelle identitet».

De mener også at østerrikerne utsettes for det de kaller Det Store Skiftet, der de rett og slett byttes ut gjennom lave fødselstall og gjennom påstått masseinnvandring. IBÖ forfekter det de kaller «etnopluralisme», et ståsted de forsøker å definere som å ivareta menneskelig mangfold, og som en motstand mot rasisme, men som i realiteten koker ned til motstand mot både innvandring, mot påstått islamisering og – dette er verdt å merke seg – mot påstått amerikanisering, alt sammen definert som trusler mot mangfoldet.

Det er en bevegelse som blant annet har gjort seg bemerket ved å i fjor vår storme scenen under framvisningen av et teaterstykke som inkluderte asylsøkere blant skuespillerne, mens de kastet rundt seg med løpesedler med teksten «Multikulturalisme dreper».

Mer nylig aksjonerte «identitære» aktivister fra blant annet Østerrike mot MS Aquarias, et redningsskip brukt for å berge båtflyktninger i Middelhavet, eller – slik IBÖ ser det – til «kriminelt vansinn».

Den identitære bevegelsens røtter ligger i ren høyreekstremisme, men de identitære har kvittet seg med fortidas staffasje og har tonet ned retorikken. De søker å framstå som moderne, høyreradikale hipstere, og har flashy nettsider og et symbol basert på den greske bokstaven lambda, akkurat passe hipt, og samtidig akkurat passe autoritært.

Sellner var her til lands for å holde foredrag på en konferanse i regi av nettstedet Ekte Nyheter, kalt «Den nye politiske virkeligheten».

Det ble selvsagt rabalder. Det ble varslet demonstrasjoner mot arrangementet og mange kritiserte Eldorado bokhandel for å låne ut lokalene sin til konferansen. Snodig nok havnet mye av fokuset på bokhandelen, som natt til fredag sågar ble utsatt for hærverk. «Høyreorientert til bokhandel i Oslo – trues av demonstranter», het det i en NTB-melding. Høyreorientert?

Martin Sellner startet sitt foredrag ved å etterlyse et norsk Generation Identitaire. «Dere er det fjerde rikeste landet i verden, men dere er ikke fri til å ytre deres mening om viktige spørsmål som innvandring, integrasjon, islamisering. Dere lever som i et gullbur».

Representanter for den franske Generation identitaire demonstrerer i Le Mans i 2012 med identitær-flagget.  AFP PHOTO/JEAN-FRANCOIS MONIER
Representanter for den franske Generation identitaire demonstrerer i Le Mans i 2012 med identitær-flagget.  AFP PHOTO/JEAN-FRANCOIS MONIER Vis mer

Litt for lite oppmerksomhet ble rettet mot arrangøren, den selverklærte liberalisten Onar Åm, som ellers sørget for å tilby publikum litt «klimarealisme» og dessuten en dose Helge Lurås.

Ifølge et referat i Humanist tok også Lurås for seg identitet, og hvordan vi angivelig har blitt indoktrinert til å tro at det er umoralsk å prioritere egne interesser, en tro med røtter i kristen skyldfølelse.

Sammen blir dette selvsagt litt av en suppe, en lapskaus av ideer som nok kan sies å være et sted ute til høyre, men neppe i Høyre. Og det burde være mulig å kjenne det igjen: Ekte Nyheters konferanse er et forsøk på å lage alt-right på norsk.

Det blir ikke det eneste i år. Selv om hvetebrødsdagene for lengst er over, er også en hel del på norsk ytre høyreside oppildnet av Trumps valgseier i USA, men ikke minst av den såkalte alternative høyresiden i USA, som har gått fra å være et internettfenomen til å bli et fenomen med påvirkning på amerikansk politikk, et fenomen folk snakker om.

Demonstrasjon: Martin Sellner deltok lørdag i et arrangement på Eldorado Bokhandel i Oslo.  Foto: Vidar Ruud / scanpix
Demonstrasjon: Martin Sellner deltok lørdag i et arrangement på Eldorado Bokhandel i Oslo.  Foto: Vidar Ruud / scanpix Vis mer

Gudene skal vite at det finnes dem i de rarere krokene av norsk høyreside som ønsker å bli snakket mer om. Hans Lysglimt Johansen har forsøkt seg både med Trump-heiarop og med Anders Lange-kopiering, og forsøker nå med YouTube-videoer der han for eksempel snakker om «elitene» som «svin», alt for å sanke stemmer til et parti helt uten program, Alliansen.

Alt right-inspirasjonen er imidlertid også å finne enda lenger ute på kanten av norsk politikk. For litt over en uke siden gikk en «europeisk identitets-konferanse» av stabelen i Stockholm, omtalt av arrangøren som et «frirom».

Der fikk de besøkende blant annet høre Kevin Macdonald, redaktør for Occidental Observer, et tidsskrift som ifølge seg selv presenterer stoff knyttet til «hvit identitet, hvite interesser og Vestens kultur». Scandza Forum – som arrangement ble kalt – er planlagt fulgt opp med en konferanse i Oslo 1. juli.

På programmet står Greg Johnson fra tidsskriftet Countercurrents, alt-right-podcasteren Lauritz von Guildhausen og norske Olav Torheim. I Scandza Forums egenpresentasjon mangler det ikke på lovord: Johnson beskrives som en viktig ideolog innen hvit nasjonalisme, mens Torheim omtales som «en ledende bidragsyter til debatten om språk, kultur og identitet i Norge».

I virkeligheten er han redaktør for sitt eget tidsskrift Maalmannen, som skrives på såkalt høgnorsk, en såpass gammelmodig form av nynorsk at den nok begrenser hans publikum. Men omtalen av Johnson er i det minste ikke så upresis. Johnson er ingen ubetydelig ideolog innen amerikansk høyreekstremisme. Han predikerer for eksempel at det foregår et folkemord på hvite, blant annet gjennom «raseblanding», som han ønsker å forby. Johnson legger for øvrig mye av skylden på jødene.

Noen ganger er det alt-right. Noen ganger er det virkelig ikke så ulikt fra gamle dager.

Hele Norges coronakart