<b>OPPFORDRER TIL Å MELDE FRA:</b> Er du bekymret for et barn, skal du varsle, selv om du ikke er sikker på at du har rett. Ofte er det summen av ting, bunken med varsler, som gjør at barnevernet følger opp en sak, skriver artikkelforfatteren. Foto: Niels Ahlmann Olesen / NTB Scanpix
OPPFORDRER TIL Å MELDE FRA: Er du bekymret for et barn, skal du varsle, selv om du ikke er sikker på at du har rett. Ofte er det summen av ting, bunken med varsler, som gjør at barnevernet følger opp en sak, skriver artikkelforfatteren. Foto: Niels Ahlmann Olesen / NTB ScanpixVis mer

Noen ganger er det bare én løsning: Å ta barnet vekk fra en skadelig situasjon

«Meld inn alt», er den klare beskjeden fra ansatte i barnevernet.

Meninger

Denne uken handler Barne-TV om voksne som drikker. For noen handler det om at det blir flaut og ubehagelig når det er fest. For andre handler det om omsorgssvikt og ødelagt barndom — og behov for et nytt hjem.

NRK Super og NRK har «rus-uke». I filmene på Barne-TV er det foreldre som drikker for mye og som gjør flaue ting foran venner eller som oppfører seg rart og dumt sammen med ungene. I temasangen for uken, «Hæi» med artisten Ravi, vises en sint pappa som velter et bord, som gråter, som hopper i sofaen og som sovner og blir helt borte.

Det er skremmende for et barn å oppleve at voksne blir sånn innimellom. For noen rusede foreldre er rusen så viktig at de svikter helt i omsorgsoppgaven. De klarer ikke å følge opp med rene klær og matpakke. Som lar barna være de voksne og som legger altfor stort ansvar på små skuldre. Det finnes foreldre som framfor å være tryggheten og beskyttelsen for barnet, er den største trusselen.

Det er vanskelig å vite hvor mange barn som opplever slike ting. Tidligere anslag har vært at rundt 70 000 barn har foreldre med så alvorlige alkoholproblemer at det sannsynligvis går ut over daglig fungering og at cirka 30 000 barn rammes av foreldres alkoholproblemer i alvorlig grad (BLD 2013).

Disse barna er ofte vanskelige å oppdage. Barn er lojale med sine foreldre nesten uansett og tar et enormt ansvar for at ingen skal oppdage hva som skjer innenfor hjemmets fire vegger. De lyver for venner, skolen og naboen. Men mange av oss har sett ungen som ofte har litt møkkete klær, eller som er ute alene etter at alle andre har gått inn. Eller barn med blåmerker rundt armen framfor de blå merkene på leggene som alle barn skal ha om sommeren.

«Meld inn alt», er den klare beskjeden fra ansatte i barnevernet. Er du bekymret for et barn, skal du varsle, selv om du ikke er sikker på at du har rett. Ofte er det summen av ting, bunken med varsler, som gjør at barnevernet følger opp en sak. Barnevern vil alltid være på etterskudd. Målet er å bidra til at barnevernet kommer for sent så tidlig som mulig, for å begrense skade, gi mulighet for å en tryggere oppvekst. Det krever flere som sier ifra — og som kan være med å ta ansvar.

Noen familier kan komme på fote med litt hjelp fra barnevernet, med avlastning og veiledning. Men noen ganger er det bare én mulig løsning : Å ta barnet vekk fra en skadelig situasjon. Over 10 000 barn bor i fosterhjem. Hvert år er det behov for 1000 nye fosterhjem i Norge. Det finnes mange grunner til omsorgsovertakelse, som manglende omsorgsevne, høy grad av konflikt, rus — eller kombinasjoner av disse. Det er et stort behov for flere som kan finne plass i hjemmet sitt og livet sitt til et barn til. Dette er barn som har fått en krevende start på livet. Nå trenger de en fortsettelse som er bedre enn begynnelsen. Skal de få det, må flere se, flere varsle og flere åpne døra og gi plass til et barn som trenger det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.