- Noen ganger er det lettere å ligge rundt enn å kysse den du elsker

Regissør Stian Kristiansen om sin nye film.

PEMIEREKLAR: 
Skuespiller Eili Harboe, regissør Stian Kristiansen og skuespiller Øyvind Larsen Runestad foran plakaten til filmen "Kyss meg for faen i helvete".
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PEMIEREKLAR: Skuespiller Eili Harboe, regissør Stian Kristiansen og skuespiller Øyvind Larsen Runestad foran plakaten til filmen "Kyss meg for faen i helvete". Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Fredag har filmen «Kyss meg for faen i helvete» kinopremiere. Allerede har hovedrolleinnehaver Eili Harboe (18) fått mye oppmerksomhet.

Da hun ikke kom inn på Teaterhøgskolen var skuffelen enorm, men hun har fortsatt troen på at hun kan leve av film og teater.

Tidligere har hun spilt i «Kompani Orheim», da som Jarle Orheims kjæreste.

- Denne gangen spiller jeg jo hovedrollen. Det har vært en helt ny opplevelse. Jeg har fortsatt mye igjen å lære, sier straks 19 år gamle Harboe til NTB.

Selv har hun mange likhetsstrekk med rollen hun spiller. 17 år gamle Tale er amatørskuespiller og ei modig jente som overtaler teatergruppa til å sette opp den anerkjente norske dramatikeren Jon Fosses «Draum om høsten».

Fordrukken Joner I filmen nærmest tvinger Tale en kjent skuespiller, spilt av Kristoffer Joner, til å bli gruppas læremester og mentor. Skuespilleren Lars er da midt i en midtlivskrise, fordrukken, men også kompromissløs og hamrende ærlig.

- Men han drikker mindre mot slutten, sier Kristoffer Joner og ler:

- Gjennom møtet med ungdommene finner han seg selv litt.

Den anerkjente skuespilleren mener at et av filmens viktigste budskap, er å ikke være feig.

- Det er en kjærlighetsfilm, så selv om den er rettet mot ungdom, er den også en film for godt voksne mennesker. Og så ufarliggjør den kanskje Jon Fosse litt, sier Joner, som tror filmen kan føre til at flere får øynene opp for godt teater.

Kjærlighet og mot Eili Harboe sier at filmen handler om kjærlighet og mot, og beskriver «Kyss meg for faen i helvete» som en film om å våge.

Men hun mener Tale er litt feig, i hvert fall i starten, da hun ikke våger å gå for den store forelskelsen fordi hun har forelsket seg i «feil type».

- Der er vi nok litt forskjellige, Tale og jeg. Når jeg forelsker meg, så kjører jeg på. Tale trekker seg litt. Det er nok fordi hun havner i en indre konflikt, i en slags kulturkrasj mellom stedets teatergjeng og den største drittsekken i området, sier Harboe.

Bølle i endring Filmens «bad guy», spilles av Øyvind Larsen Runestad.

Han sier han også har likhetstrekk med figuren Vegard, men mener han er en mye mer snill og hensynsfull person.

- Men egentlig var det litt gøy å utagere og gi litt F alt. Og det var ganske enkelt også. Det var bare å tenke at jeg skulle gjøre alt mot folk som jeg selv ikke ville ha gjort, sier han.

I filmen er han bølla som blir trukket inn i teatergruppa. Gjennom arbeidet med stykket «Draumen om høsten» forandrer Vegard seg, og det legger til rette for  et kjærlighetsdrama av det intense slaget, den nakne lidenskapen.

- Det interessante er ikke om de får hverandre. Det interessante er hvordan det skjer, og reisen dit, sier regissør og manusforfatter Stian Kristiansen om essensen i filmen.

- Ligge rundt Regissøren beskriver sin egen film som en kjærlighetsfilm som handler om å våge.

- Den er om at du skal kunne se den du elsker i øynene og si «Kyss meg for faen i helvete», sier Kristiansen til NTB.

- Noen ganger er det lettere å ligge rundt enn å kysse den du elsker, sier han.

Spurte Fosse Kristiansen, som tidligere har gjort «Mannen som elsket Yngve» og «Jeg reiser alene», sier at han selv dro til Bergen for å spørre Jon Fosse om det var greit å bruke dramatikerens verk i spillefilmen.

- Først var vi i kontakt med en agent som var litt lunken til ideen. Men så spurte vi om jeg i hvert fall ikke kunne få møte Fosse, sier Kristiansen, som beskriver hvordan han som Fosse-fan møtte opp med egen utgave av «Draum om høsten» og fikk den signert.

(NTB)