KOMMENTARER

Mellomvalget i USA

Noen holder Trump i øra

Både det demokratiske flertallet i Representantenes hus, og tallmateriale fra mellomvalget, viser at Trumps revolusjon er stanset inntil videre, skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Et nyttig holdepunkt for å forstå USAs mest-ljugende president Donald Trump er å ta ham på ordet. Og så snu det på hodet, slik Jonathan Freedland i The Guardian anbefaler. For etter at resultatet av mellomvalget til Den amerikanske kongressen tirsdag kveld var klart, la Trump ut en Tweet der han entusiastisk gratulerte seg selv med en «enestående suksess». Derfor var det all grunn til å gå ut fra at i virkeligheten så var det ganske annerledes.

Og se, hva var det som faktisk skjedde. Selv om kongressvalget ikke ble den suksessen som mange demokrater hadde håpet, så er resultatet av valget likevel ganske klart. Demokratene vant tilbake flertallet i Representantenes hus med klar margin. Det betyr at demokratene får ledervervet i alle komiteer, og for eksempel kan fortsette Russland-granskingen, selv om Trump skulle finne på å sparke Russland-etterforsker Robert Muller. Og det betyr at Kongressen kan tvinge fram åpenhet om Trumps skatteforhold, som Trump har nektet åpenhet om, og som mange tror kan vise økonomiske forbindelser til Russland. Demokratene har fått et redskap til ganske kraftig å bremse Trumps amerikanske revolusjon. Trump har fått institusjonell motmakt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer