KOMMENTARER

Noen ideer?

Høyblokka full av bier, et gjennomsiktig bygg utenpå blokka eller studentboliger. Noen bedre?

BIKUBESONG? Høyblokka skal inn i idéfasen. Hva med bikuber i bygget mens vi venter? Illustrasjon: Eriksen Skajaa Arkitekter
BIKUBESONG? Høyblokka skal inn i idéfasen. Hva med bikuber i bygget mens vi venter? Illustrasjon: Eriksen Skajaa Arkitekter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi får ikke mye brevpost i Dagbladet lenger. Og når det kommer til kultur - er det påfallende ofte fra noen som har rare forslag til den ultimate løsningen for nytt Munch-museum, Nasjonalgalleri osv.

Nå skal vi inn i «idé-fasen» for nytt regjeringskvartal, som kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sa på søndagens hasteinnkalte pressekonferanse. Det er foreløpig litt uklart hvordan det vil foregå i regjeringens regi, men vi kan anta at vi går inn i en høysesong for luftige forslag. Alle og enhver skal trekke sitt geniale forslag opp av hatten. Vi får håpe Sanner har kjøpt seg en ekstra stor postkasse.

Det var nok mest ment som en lek med ideer og konsepter, men i februar i år laget arkitektinitiativet 0047 en åpen, internasjonal invitasjon. Alle kunne komme med sine frie, eller konkrete, forslag til regjeringskvartalets framtid. Noen mer luftige enn andre. Slik som det fra Eriksen Skajaa Arkitekter. De har tegnet hele Høyblokka full av bikuber. De innleder forslaget sitt med å si at de i 2010 foreslo å etablere bikuber langs Vaterlandsparken og Akerselva i Oslo, og utdyper: «aktiviteten kan skape en møteplass for ulike kulturer og sosiale lag, hvor samværet handler om noe man gjør og produserer sammen».

Det er ikke så ille som det kan høres ut. Forslaget går ut på at bikubene bare skal være der midlertidig, mens Høyblokkas skjebne blir avklart.

Lund Hagem arkitekter ser for seg at høyblokka skal bevares innenfor et transparent nybygg, som øker volumet 4- 5 ganger og skaper plass til 6- 7 ganger så mange arbeidsplasser. En stor, gjennomsiktig kloss utenpå klossen. Et annet forslag vil gjøre om hele Høyblokka til en minnelund, åpent for publikum - med trær plantet opp gjennom i alle etasjene. Firmaet Zamaas fra Berlin vil klone blokka og sette en tilsvarende kladeis på skrå ut mot Akersgata.

Men hvem har sagt at det må være regjeringskvartal? Kollaboratoriet i Oslo foreslår å gjøre blokka om til studentleiligheter - under den passiv-aggressive parolen: «It would be easy to fill Høyblokka with guarded offices and locked doors - as easy as it would be unacceptable. We are inclined to pursue utopias, yet the state of the public discourse makes us realize the inherent futility of this.»

Det er gøy med ideer, men det er opplagt at et prosjekt som nytt regjeringskvartal trenger en stram styring. Y-blokka skal nå rives, la oss for eksempel håpe at vi slipper en omkamp. I store prosjekter som dette kommer rekken av nye arkitektskisser fra en tilsynelatende utømmelig kilde. Hvis vi ikke passer på kan bikubene få mange gode år i Høyblokka.

 

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer