DET REGNER IKKE: Matproduksjonen er i krise etter den ekstreme tørken. Forstår ikke statsministeren alvoret, spør innsenderen.  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
DET REGNER IKKE: Matproduksjonen er i krise etter den ekstreme tørken. Forstår ikke statsministeren alvoret, spør innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Tørkekrisa:

Noen jobber dag og natt for å bøte på skadene tørken gir. Statsministeren er på ferie.

Tørkesommeren 2018 – en nasjonal krise

Meninger

I år har regnet stort sett uteblitt siden mai, Sør-Norge er rammet av ekstrem tørke. Husdyrholdere må ty til nødtiltak for å sikre fôr gjennom vinteren. Skogen er knusktørr. Grunnvannstanden er rekordlav. Hvordan er det med kriseforståelsen i denne situasjonen?

Landbrukets organisasjoner mobiliserer, bøndene jobber intenst for å sikre det fôret som er mulig. De holder møter og ringer rundt for å ta vare på hverandre i ei tung tid. Mange må slakte ned deler av buskapen for å komme gjennom vinteren.

Brannvesenet slukker de brannene som oppstår. Takket være et desentralisert og lokalkjent brannvesen, og at lokalbefolkningen følger med, har det så langt ikke utviklet seg større branner.

Myndighetenes rolle? Vel. Landbruksminister Dale tok pause i sommerferien for å ha møte med Bondelaget og Småbrukarlaget. De fikk lovnad om raskere saksbehandling av avlingsskadeerstatning, og klarte å fjerne noen byråkratiske flaskehalser. Mer utredning etter ferien.

Som med matberedskap generelt, ser det ut til at sittende regjering satser på å kjøpe oss ut av fôrkrisa. Men det er tørke i store deler av Europa, og importert fôr kan dessuten ha med seg uønskede smittestoffer. Det foreslås økt såkornberedskap. Det kan ikke regnes som et krisetiltak inneværende sommer.

Ferdig med møtet og ministeren på ferie igjen.

Erna ferierer. Den næringa som produserer maten vår er i krise. Faren for brann og lavt grunnvann er kritisk for mange lokalsamfunn. Det er ikke godt å vite om statsministeren tenker noe spesielt over problemene, for hun har ikke vist seg. Noen jobber dag og natt for å bøte på skadene tørken gir. Statsministeren er på ferie. Forstår hun ikke alvoret?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.