DEBATT

Noen kan le hele veien til Cayman Island

Privatiseringen av Norge er en verdidiskusjon vi må ta.

OMSTILLING: - Private aktører opererer bare der de kan tjene penger, skriver lederen i Norsk Tjenestemannslag Forsvaret, Tom-Rune Klemetsen. Foto: Anette Karlsen, LO Media
OMSTILLING: - Private aktører opererer bare der de kan tjene penger, skriver lederen i Norsk Tjenestemannslag Forsvaret, Tom-Rune Klemetsen. Foto: Anette Karlsen, LO Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

- Å robbe staten er blitt den norske forretningsideen framfor noen, sa stjerneøkonomen Erik S. Reinert for ti år siden.

2015 ble året da forretningsideen kom under særlig press. I Tromsø kansellerte Ap, SV og Rødt de blåblå?s privatisering av 58 renholdere. Måneder før stengte eierne av Damvokteren friluftsbarnehage i Oslo etter et foreldreopprør. En rapport fra DeFacto viste at Bømlo, Sogndal og Lunner kommuner sparte mellom 15 og 20 millioner kroner hver på samarbeid framfor privatisering. Legg til et svært godt valg for venstresiden, og det er ingen tvil om at dansen rundt kommunekassa går saktere.

I regjeringen og Forsvarsdepartementet er det derimot fullt kjør. På nyåret signeres kontrakten som sender 400 renholdere ut døra. Det skjer på tross av at utredningen fra Saga Corporate Advisors i 2011 viste at de samme renholderne både var konkurransedyktige på pris og hadde høy kundetilfredshet. Da hadde NTL Forsvaret gang på gang spurt hvor mye penger de borgerlige sparte, men aldri fått svar. Og nå står Forsvarets logistikk (FLO) for tur - selve kroneksemplet på at privatiseringslysten ikke kjenner noen grenser. Logistikk er kritisk for ethvert forsvar. Se for deg et Norge i strid sammen med konserner og aksjeselskaper.

La det være sagt: Ingenting galt med privat næringsliv. De har gitt løsninger både for barnehagedekning og asylmottak. Men er det bærekraftig å ha en politisk ideologi som er villig til å slippe flest mulig sugerør nedi velferdskassa vår? Sugerørene tilhører søkkrike eiere som kan le hele veien til banken, i noen tilfeller helt til skatteparadiser, ifølge boka «Velferdsprofitørene» av Linn Herning. Overskudd blir profitt framfor å gi et bedre tilbud til skattebetalerne.

Privatisering flytter ikke bare penger ut, men også makt. Til sist påvirker vi tjenestene fordi private aktører opererer bare der de kan tjene penger.

Pensjonen til lavtlønte settes ofte i spill når Høyre og Frp privatiserer, mens rike eiere blir rikere. Da er vi inne på forskjellssamfunnet som boka «Ulikhetens pris» av forskerne Richard Wilkinson og Kate Picket advarer mot. Nesten alt - fra forventet levealder til mental helse, fra vold til fedme - påvirkes av et samfunns økonomiske likhetsgrad, ifølge empirisk forskning fra 30 land som boka baseres på. Selv konservative David Cameron og den høyreorienterte avisa The Sunday Times anerkjenner innholdet.

Norsk velferd er ikke bygget på privatisering, men fellesskapstanken. Omstilling bør ikke besvares med privatisering, men hvordan vi kan lage offentlige tjenester bedre og mer effektiv.

NTL Forsvaret er ikke imot omstilling hvor det åpenbart vil være en samfunnsøkonomisk gevinst, sammen med en styrking av «den spisse ende». Men vi vil sterkt advare mot privatisering der den spisse enden faktisk svekkes ved at kontinuitet, kompetanse, sikkerhet og økonomi svekkes.

Ikke fordi at det er noe galt i å drive butikk, men fordi mennesker og samfunn er noe mer enn butikk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer