ET OFFER: Asia Bibi under rettssaken mot henne i 2010. Foto: AFP / NTB Scanpix
ET OFFER: Asia Bibi under rettssaken mot henne i 2010. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Noen må redde Bibis liv

Norge må svare ja hvis regjeringen får en forespørsel.

Leder

Noen må redde Asia Bibis liv. Det betyr at det må legges press på pakistanske myndigheter for slippe ut kvinnen som var dømt til døden for blasfemi. Hvis ikke er mulighetene for at hun blir drept av mobben stor.

Asia Bibi er en helt mot sin vilje. For ni år siden var hun sammen med en gruppe andre bondekvinner fra byen Sheikhupura i Punjab-provinsen på jobb og høstet frukt. Da hun var tørst tok hun vann fra ei bøtte med koppen sin. Det fikk noen av de andre kvinnene til å beskylde henne for å ha gjort vannet i bøtta urent. Grunnen er at Bibi er kristen. Dette førte til en ordveksling mellom Bibi og de andre kvinnene, der Bibi ifølge de andre kvinnene fornærmet profeten. Resultatet var at fem-barns moren ble dømt til døden ved henging. Dødsdommen ble bekreftet i en høyere rettsinnstans, inntil Pakistans høyesterett satte foten ned for galskapen i oktober, og beordret at Bibi skulle settes fri.

Domsavsigelsen løste ett problem, men skapte et annet. Voldsomme demonstrasjoner mot høyesteretts dom brøt i Pakistans store byer. Regjeringen mener de voldelige demonstrasjonene har ført til ødeleggelser for 1, 2 milliarder dollar. Dommerne som i prinsippet satte Bibi fri lever med stor politibeskyttelse, høyesterettsbygningen forsvares av en politistyrke på 300, og Bibis forsvarer har rømt til Nederland, mer eller mindre smuglet ut av Pakistan av diplomater fra FN og EU.

De som leder an i demonstrasjonene er partiet TLP, som er stiftet som et aktivist-parti for å støtte blasfemilovene. Lederen lovte å «lamme landet» med demonstrasjoner, hvis høyesterett satte Bibi fri. Etter å ha gjort nettopp det har de fått en avtale med myndighetene om å avstå fra å demonstrere, mot at Bibi ikke sendes ut av landet. Samtidig som lederen av TLP på sosiale medier oppfordrer kokker og tjenere i høyesterett til å drepe dommerne som satte Bibi fri.

Det er altså noe bokstavelig talt lovløst rundt blasfemi-lovgivingen i Pakistan. 65 mennesker er drept av mobben i Pakistan siden 1990, etter å ha blitt beskyldt for blasfemi. Derfor er det avgjørende at Asia Bibi får politisk asyl i et annet land, hvis ikke er hun neste offer i den opphissede stemningen som nå er i Pakistan. Bibis mann har appellert til USA, Storbritannia og Canada. Hvis Norge får en forespørsel om å ta imot Bibi og hennes familie, mener vi regjeringen må svare ja.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.