Noen må sette på bremsene

Ingress

Meninger

MENS 7 000 mennesker flykter fra Syria daglig og kampene mellom Bashar Assads regjeringsstyrker og opprørerne fortsetter i samme blodige stil, spiller borgerkrigen stadig oftere over til nabolandene. I går var det demonstrasjoner utenfor den iranske ambassaden i Libanons hovedstad, Beirut, mellom sjiamuslimer som er for og imot Hizbollah. En person ble drept og fire eller fem skadd.

DETTE ER alvorlig. Iran leverer våpen til Hizbollah, antas å ha rådgivere og instruktører på Hizbollah-kontrollert område i Libanon og er president Assads mest hengivne allierte. Føler de at de vil bli et mål for motstand på den tidligere libanesiske slagmarka, kan de trappe opp sin tilstedeværelse i landet, noe som vil være en farlig utvikling, om enn det trolig vil skje i hemmelighet. Like bekymringsfullt er det at Hizbollah lørdag tillot Assad-styrkene å la fire stridsvogner passere gjennom libanesisk landområde for lettere å komme seg til Homs, der de etter planen skal innlede en ny offensiv mot opprørerne.

OG OM IKKE dette skulle være nok, gjorde i går Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, det klart at Israel må forberede seg på å forsvare de okkuperte Golan-høydene sjøl, fordi FNs observatørkorps, UNDOF, nå begynner å gå i oppløsning. Flere land har trukket seg ut, sist Østerrike. FN-observatører er blitt tatt til fange, syriske opprørere tok seg for noen dager siden over en grensepost til Israel og fem syriske stridsvogner og fem panservogner gikk torsdag inn i den demilitariserte sonen som UNDOF er satt til å overvåke. Når Netanyahu begynner å snakke om at Israel må fylle dette tomrommet, er det all grunn til uro, likegyldig om han sa at israelerne bare ville slå til for å forsvare seg.

RUSSLAND HAR FORESLÅTT å erstatte Østerrike på Golan, men det vil verken USA eller opprørerne. Dessuten er det ikke vanlig at FNs vetomakter deltar i slike misjoner. Men nå må uansett FN og stormaktene handle. USAs og Russlands forsøk på fredsforhandlinger i Genève er minst utsatt til juli, og mesteparten av den syriske opposisjonen nekter å delta. Men man kan ikke vente lenger, verken av humanitære eller militære grunner. En storkonflikt i Midtøsten, der flere land blandes inn, kan være i emning. Da kan det være for seint å gjøre noe.

 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.