Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Noen må sette på bremsene

Ingress

Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MENS 7 000 mennesker flykter fra Syria daglig og kampene mellom Bashar Assads regjeringsstyrker og opprørerne fortsetter i samme blodige stil, spiller borgerkrigen stadig oftere over til nabolandene. I går var det demonstrasjoner utenfor den iranske ambassaden i Libanons hovedstad, Beirut, mellom sjiamuslimer som er for og imot Hizbollah. En person ble drept og fire eller fem skadd.

DETTE ER alvorlig. Iran leverer våpen til Hizbollah, antas å ha rådgivere og instruktører på Hizbollah-kontrollert område i Libanon og er president Assads mest hengivne allierte. Føler de at de vil bli et mål for motstand på den tidligere libanesiske slagmarka, kan de trappe opp sin tilstedeværelse i landet, noe som vil være en farlig utvikling, om enn det trolig vil skje i hemmelighet. Like bekymringsfullt er det at Hizbollah lørdag tillot Assad-styrkene å la fire stridsvogner passere gjennom libanesisk landområde for lettere å komme seg til Homs, der de etter planen skal innlede en ny offensiv mot opprørerne.

OG OM IKKE dette skulle være nok, gjorde i går Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, det klart at Israel må forberede seg på å forsvare de okkuperte Golan-høydene sjøl, fordi FNs observatørkorps, UNDOF, nå begynner å gå i oppløsning. Flere land har trukket seg ut, sist Østerrike. FN-observatører er blitt tatt til fange, syriske opprørere tok seg for noen dager siden over en grensepost til Israel og fem syriske stridsvogner og fem panservogner gikk torsdag inn i den demilitariserte sonen som UNDOF er satt til å overvåke. Når Netanyahu begynner å snakke om at Israel må fylle dette tomrommet, er det all grunn til uro, likegyldig om han sa at israelerne bare ville slå til for å forsvare seg.

RUSSLAND HAR FORESLÅTT å erstatte Østerrike på Golan, men det vil verken USA eller opprørerne. Dessuten er det ikke vanlig at FNs vetomakter deltar i slike misjoner. Men nå må uansett FN og stormaktene handle. USAs og Russlands forsøk på fredsforhandlinger i Genève er minst utsatt til juli, og mesteparten av den syriske opposisjonen nekter å delta. Men man kan ikke vente lenger, verken av humanitære eller militære grunner. En storkonflikt i Midtøsten, der flere land blandes inn, kan være i emning. Da kan det være for seint å gjøre noe.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!