<strong>DET ER ALVOR NÅ:</strong> Kim Jong-un med det som trolig er en hydrogenbombe av den typen som ble sprengt søndag morgen. Foto: AP / NTB Scanpix
DET ER ALVOR NÅ: Kim Jong-un med det som trolig er en hydrogenbombe av den typen som ble sprengt søndag morgen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Kim Jong-un og Nord-Korea

Noen må snakke med Kim

Kim Jong-un har kjernefysiske våpen som kan nå USAs fastland. Han kan ikke lenger bare behandles som en tulling. Han må tas på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den nord-koreanske diktatoren har kommet dit han ville. For ham er det fullbragt. Den kjernefysiske prøvesprengningen søndag morgen var så kraftig at alarmen går over hele verden. Den var på 100 kilotonn, det er ti ganger så kraftig som den siste kjernefysiske prøvesprengningen for et år siden, og fem ganger så sterk som den bomben amerikanerne sprengte over Hiroshima i 1945, som drepte 140 000 mennesker, rundt halvparten av de menneskene som var i byen da bomben eksploderte.

Det er altså en kraftig beskjed Kim kom med. Den sjette prøvesprengningen er Nord-Koreas uten sammenlikning største. Fjorårets var bare delvis vellykket, og selv om nord-koreanerne hevdet at den også var en hydrogenbombe, var utenlandske spesialister skeptiske til dette. Kims beskjed ble understreket av at nord-koreanske myndigheter samtidig sendte ut et bilde der Kim Jong-un tar på det som angivelig er en bombe av den typen som ble sprengt. Bildet ble ledsaget av en forsikring om at bomben er så liten at den kan festes til en langdistanserakett. Som kan nå USAs fastland.

Vi står altså overfor det som ser ut til å være et fullbyrdet faktum. Det er ikke lenger grunn til å lure på at Kim kan true USA med atomvåpen. Han kan. Donald Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver H. R. McMaster lovte rett etter prøvesprengningen støtte til Japan, også i tilfelle en kjernefysisk konfrontasjon.

Men flere trusler og mer sabelrasling er trolig ikke det regionen nå trenger. Stilt overfor det fullbyrdete faktum trenger regionen nå dialog. Det kan ved denne anledning være verdt å lytte til den russiske presidenten Vladimir Putin, som tar til orde for dialog, og ikke trusler. Og ha i mente at Russland også er et naboland med klare interesser i stabilitet og forutsigbarhet i regionen.

- Provokasjoner, press og aggressiv og fornærmende retorikk er veien til ingensteds, sa Putin. Og man skulle tro at ordene var direkte rettet til USAs 45. president. For hva skal Trump gjøre nå?

Nord-Korea er en helt spesiell atomvåpenmakt. I utgangspunktet var det fem atomvåpenmakter, USA, Sovjetunionen, Storbritannia, Frankrike og Kina, ikke tilfeldig er det de samme landene som har fast sete i FNs sikkerhetsråd. Israel, India og Pakistan ble også atomvåpenmakter i strid med ikke-spredningsregimet for atomvåpen. Og Irans atomvåpenprogram er lagt på is etter avtalen med landet i 2015.

Det spesielle med Nord-Korea er den direkte og truende retorikken, både mot naboene og mot USA. Den er vanskelig å se bort fra. Men det meste tyder på at Nord-Korea likevel er en atomvåpenmakt slik vi har kjent dem siden ondskapen tross alt kom inn i verden. Atomvåpen er et våpen som aldri er ment å bli brukt. Nord-Koreas vei til sin nye status handler om å ha den ultimate garanti for overlevelse, det vil si at atomvåpnene aldri kan brukes. Slik sett er også Nord-Koreas atomvåpen et diplomatisk våpen.

Som bør betraktes som nettopp det; et diplomatisk våpen. Det nye - diplomatiske - våpenet, bør gjøre de årlige militærøvelsene mellom Sør-Korea og USA som nettopp er avsluttet, der man simulerer angrep på Nord-Korea, historiske, slik blant annet Kina og Russland vil. En stans på militærøvelsene, og en troverdig forsikring fra USA om at man ikke er ute etter regimeendring, kan være en begynnelse på en dialog nå som katten er ute av sekken, og verden vet hva den står overfor. Utsikter til økonomisk utvikling, som den unge diktatoren viste interesse for da han tok over etter sin far i 2011, kan være en annen plattform for dialog.

Kim Jong-un har nådd sitt mål. Han er nå en mann man må snakke med. Tida da man betraktet ham som en gal bikkje, og ikke ville ta i ham, er over. Noen må snakke med Kim Jong-un.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer