Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Noen må spørre seg hvorfor de raner

Like lite som mennesker er født onde, kan de forandre seg over natta. Da må tiltak til, forebyggende og reparerende.

BLE BANKET: «Se for deg den dansk-palestinske dikteren Yahya Hassan, som ble slått med kølle av sin far, og måtte se på hvordan søstera tisset på seg av skrekk. Da Yahya etter hvert kom inn på en kriminell løpebane, ville det hjulpet om Danmarks statsminister hadde forkynt til foreldrene at «nu er det på tide at tage affære?», skriver artikkelforfatteren. Foto: Morten Holtum
BLE BANKET: «Se for deg den dansk-palestinske dikteren Yahya Hassan, som ble slått med kølle av sin far, og måtte se på hvordan søstera tisset på seg av skrekk. Da Yahya etter hvert kom inn på en kriminell løpebane, ville det hjulpet om Danmarks statsminister hadde forkynt til foreldrene at «nu er det på tide at tage affære?», skriver artikkelforfatteren. Foto: Morten Holtum Vis mer
Debattinnlegg

Blir ungdom ranere fordi de er født slik? I media blir de nærmest presentert med ubarberte skjeggtuster og røde gensere, den eneste som mangler er Onkel Skrue. Etter utført ran sendes de i kasjotten, og rettferdigheten skjer fyllest. B-gjengen er imidlertid gjengangere. De gir seg aldri, det er heller aldri noen som spør dem hvorfor de stjeler, eller hvordan de hadde det som barn. Leste statsminister Erna Solberg mye Donald? Hun spør heller ikke. Hun vil mobilisere foreldrene, og her slutter parallellen til blekansiktene (tilgi den omvendte rasismen) i B-gjengen. Hun snakker nemlig bare til innvandrerforeldre.

Hvem er innvandrerforeldrene Erna Solberg snakker til? Etnisk norske ranere trenger altså ikke denne oppfordringen. Kanskje det er fordi etnisk norske barn og ungdommer får bedre hjelp fra barnevernet? Det er et faktum, ifølge Redd Barna. Barnevernet er ikke gode nok til å skape tillit i møte med mennesker med innvandrerbakgrunn. Kanskje burde kultursensitivitet høyere på agendaen, men tilsynelatende er det ikke dette Erna Solberg er opptatt av. Ei heller av de forebyggende tiltakene, eksemplifisert av Kirkens Bymisjons Robust, som nå skal legges ned i Høyre-Oslo. Robust har fått til det andre ikke klarer. Tilliten skal likevel legges ned sammen med resten av tilbudet. Innvandrerforeldre skal gi seg selv råd og hjelp, og ta affære.Er ranere født onde? Er mennesker med innvandrerbakgrunn i så måte overrepresenterte i forhold til oss andre? Se for deg den dansk-palestinske dikteren Yahya Hassan, som ble slått med kølle av sin far, og måtte se på hvordan søstera tisset på seg av skrekk. Da Yahya etter hvert kom inn på en kriminell løpebane, ville det hjulpet om Danmarks statsminister hadde forkynt til foreldrene at «nu er det på tide at tage affære»?

«I skolen må vi ikke tale arabisk der hjemme må vi ikke tale dansk» resiterer Yahya. Erna Solberg bør framsnakke tiltak som hjelper krysskulturelle barn og unge til å bygge bru mellom sine verdener, slik Lill Salole oppfordrer til i Dagbladet 06. november. Tilhørighet er viktig for alle ungdommer, særlig for dem som ennå ikke helt vet hvem de er.De fleste unge ranere har opplevd svikt, både fra foreldre og barnevern. Det nytter lite å tvinge problemets årsak til å bli problemets løsning med en enkelt setning. Like lite som mennesker er født onde, kan de forandre seg over natta. Da må tiltak til, forebyggende og reparerende. Forhåpentligvis var det dette Erna Solberg ville snakke om.