KOMMENTARER

Maktmisbruk ved førerkortbeslag

Noen må stanse lovens klåfingra arm

I jakten på folk som bruker ulovlige rusmidler bryter politiet norsk lov. Det vil de trolig fortsette med helt til politikerne rydder opp, skriver Ola Magnussen Rydje.

MISTER FØRERKORTET: Politiet mener folk som røyker cannabis mer enn to ganger i måneden kan være farlige i trafikken, selv om de aldri har kjørt ruset. Derfor fratar de førerretten til de som innrømmer misbruk, på ubestemt tid. Kristoffer fikk ikke lov til å kjøre bil på nesten tre år. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I Norge kan du miste førerkortet på ubestemt tid hvis du har brukt cannabis. Som Dagbladet dokumenterer i dag, trenger du ikke engang å ha vært i nærheten av et kjøretøy da du var ruset. Dersom du i møte med politiet innrømmer cannabisbruk kan det være nok til at politimesteren, som et preventivt trafikksikkerhetstiltak, stripper deg for førerretten.

Det skal heller ikke mange tilfellene til. Røyker du et par ganger i måneden er det hyppig nok til at politiet bare går ut ifra at du kommer til å kjøre i påvirket tilstand ved en seinere anledning. Det er som i den dystopiske filmen Minority Report, med Tom Cruise i hovedrollen: Politiet straffer folk for lovbrudd de ennå ikke har begått.

Politidirektoratet fører ingen oversikt over hvor mange førerkort som beslaglegges på denne måten, men innsyn i vedtak fra Innlandet Politidistrikt viser at politiet fratok 25 personer førerretten på bakgrunn av rusbruk mellom 2015 og 2017. 19 av dem var cannabisrelatert.

Politiets praksis er ifølge Sivilombudsmannen, tingretten, lagmannsretten og en rekke juridiske autoriteter lovstridig. I jakten på folk som bruker ulovlige rusmidler er lovens lange arm for klåfingra. Jusprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthiniussen, har omtalt politiets handlinger som «en historie om grovt maktmisbruk og misforstått avskrekking.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer