Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: ID-tyveri

Noen må stoppe ID-tyvene!

Sjansen for at du er en av de som kan bli utsatt for ID-tyveri er stor, du har bare ikke oppdaget det enda.

PASS PÅ: Den teknologiske utviklingen har dessverre gjort livet lettere for ID-tyvene. Bankene og finansinstitusjonene tar sjeldent ansvaret for svindelen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PASS PÅ: Den teknologiske utviklingen har dessverre gjort livet lettere for ID-tyvene. Bankene og finansinstitusjonene tar sjeldent ansvaret for svindelen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Åse Kaja Tveter Karlsen,
Åse Kaja Tveter Karlsen, Vis mer

Carl Aksel Jansen, best kjent fra realityprogrammet «Paradise Hotell», har sittet varetektsfengslet for å ha svindlet til seg mer enn fem millioner kroner. Det er gledelig at politiet forsøker å rydde opp i denne saken. Dessverre skjer det altfor sjeldent.

Hver uke mottar Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) henvendelser fra kvinner som har vært utsatt for ID-tyveri. Du tenker kanskje at disse kvinnene har vært uforsiktige eller litt vel naive? Sjansen for at du er en av dem er stor, du har bare ikke oppdaget det enda.

Den teknologiske utviklingen har dessverre gjort livet lettere for ID-tyvene. Før var det slik at man måtte til banken (med lua i hånda) og pent spørre om å få lån. Nå er 100.000, 200.000 eller 500.000 kroner et par tastetrykk unna. Alt som skal til er en kjapp telefon, en SMS eller utfylling av et elektronisk søknadsskjema, så kan pengene stå på kontoen din i løpet av kort tid. Bankene utbetaler lånet i ditt navn uten at du vet at du har fått en haug med gjeld som er nærmest umulig å bli kvitt.

Men så enkelt kan det vel ikke være, tror du? Det er faktisk ikke så langt unna realiteten. Så lenge noen andre har tilgang til din kodebrikke og ditt bankID-passord, skal det ikke så mye mer til.

BankID har nå en kampanje gående som oppfordrer oss til å si «nei» når noen spør om å få låne vår BankID. En slik holdningskampanje er positivt, men problemet er større enn som så.

Forliksrådene, Finansklagenemda og de alminnelige domstolene har ved flere anledninger gjort svindelofre ansvarlig for lån en samboer eller en ektefelle har tatt opp i deres navn ved å se over skuldrene deres når de har benyttet bankID-en. Praksisen på dette området er særdeles streng og rammer ofrene i stor grad. Bankene og finansinstitusjonene tar sjeldent ansvaret for svindelen. Det er forståelig, for dette tjener de gode penger på.

ID-tyveri er heldigvis straffbart etter straffeloven. Så lenge bankene og finansforetakene utsteder lån og kredittkort til ID-tyver må politiet og påtalemyndigheten ta ansvar for opprydningsarbeidet.

JURK erfarer dessverre at anmeldelser av ID-tyveri ofte blir henlagt av hensyn til politiets saksbehandlingskapasitet.

Ofte begås ID-tyveri av noen man kjenner. Riksadvokaten har i rundskriv nr. 3/2016 gjort det klart at det skal svært mye til for at saker med kjent gjerningsperson henlegges på grunn av saksbehandlingskapasitet. Likevel skjer det altfor ofte.

JURK har forståelse for at politiet har mange saker og må prioritere, men vi er bekymret for at det store antallet henleggelser fører til svekket tillit til rettsapparatet og i verste fall avkriminalisering. Når ikke bankene tar ansvar, så må politiet gjøre det!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media