«Noen mennesker har til alle tider hatt behov for å leke gud»

Velskrevet bok om en totalitær mentalitet.

TOTALITÆRE TENKERE: Er fascisme, nazisme, kommunisme og islamisme alle et uttrykk for en totalitær tenkemåte, spør historikeren Øystein Sørensen i sin ne bok. Her er Benito Mussolini og Adolf Hitler fotografert sammen i München 28. septmeber 1938. Foto: SCANPIX/ AP
TOTALITÆRE TENKERE: Er fascisme, nazisme, kommunisme og islamisme alle et uttrykk for en totalitær tenkemåte, spør historikeren Øystein Sørensen i sin ne bok. Her er Benito Mussolini og Adolf Hitler fotografert sammen i München 28. septmeber 1938. Foto: SCANPIX/ AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: En gang i mellom kan forfatter og forlag treffe den aktuelle samfunnsdebatten så godt at det kan se ut som en plan.

Historieprofessor Øystein Sørensens bok «Drømmen om det fullkomne samfunn» gir god bakgrunn for diskusjonen som er oppstått i kjølvannet av Bernt Hagtvets oppgjør med Jan Myrdal i skyggen av Bjørnson-festivalen.  

Sørensens grundige om enn kortfattede skisser av fire altomfattende og autoritære politiske tankesystemer, og hans drøftelser av sammenhengene mellom dem og forutsetningene for at slike bevegelser vinner oppslutning, kaster også lys over så vel våre hjemlige m-l'eres som Jan Myrdals omfavnelse av folkemordere som Pol Pot, Mao og Hoxha og andre av verdens demokratiforaktende potentater.

Totalitært regime Boka starter med en beskrivelse av anabaptistene som skapte et terrorregime i Münster i Tyskland i 1534 — 35. En liten gruppe religiøse og politiske fanatikere ville etablere et tusenårsrike på jorda, men endte i blodige utrenskninger, bokbål og ødeleggelser av byens vakre katedral. De innførte et totalitært regime, der nye lover regulerte alt og alle. Folk ble overvåket, hjem ble invadert og det ble innført dødsstraff for alle former for avvik fra den rette lære og de rette handlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer