Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Noen millioner søkende sjeler

Klamt og ukritisk om fascinerende tema.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Det var på høy tid at noen skrev historien om Google, mens det ennå finnes mennesker som ikke synes at Internett, inkludert dets søkemotorer, er den naturligste ting i verden.Den menneskelige kommunikasjons historie kan betraktes som tre store omveltninger: fra muntlig kultur til skriftlig, fra skrevet tekst til trykt tekst og fra trykkekultur til datagenererte tekster. I den siste av disse spiller Google en stadig større rolle.Internett er ikke bare teknologi, det er også kultur. Og mens en annen informasjonsmaskin, den trykte boka, har hatt om lag 500 år på å utvikle sin kultur, og på å finne sin form, er Internett i sin barndom - fortsatt i såkalt rivende utvikling.Det er altså all mulig grunn til å kartlegge en av de siste års aller mest fenomenale internettsuksesser. Så seint som i 1998 ble Google grunnlagt av to doktorgradsstudenter ved Universitetet i Stanford, Sergey Brin og Larry Page. Sju år seinere er det blitt verdens ledende søkemotor, med mange millioner brukere hver dag. Google har en markedsverdi på rundt regnet 80 milliarder dollar. Og først i august 2004 ble selskapet børsnotert.

Idealisme

Oppskriften på suksess lå utvilsomt i en konsekvent oppmerksomhet på forskning og produktutvikling. Den idealismen Brin og Page dessuten kommuniserte, var dels reell, dels fungerte den svært godt i offentligheten - og særlig inntil Google selv ble stor og mektig.Bortsett fra en stadig utvidelse av kapasiteten, og en tilsvarende utvikling av Googles system for å rangere nettsider, handler det nå om en rekke enorme prosjekter. Blant annet digitalisering av millioner av bøker i bibliotekene ved Harvard, Stanford, Michigan og Oxford og opparbeidingen av en gedigen database. På siste side i The Google Story lanserer Brin endatil en drøm om å kunne koble en versjon av Google rett på hjernen, slik at man umiddelbart kan ha all verdens kunnskap tilgjengelig. David A. Vise er tidligere vinner av Pulitzer-prisen i journalistikk. Den får man gjerne for å ha vært kritisk. La det være helt klart: Dette er ei fortid Vise i størst mulig grad forsøker å legge bak seg med denne boka. «The Google Story» er nærmest blottet for kritiske perspektiver. Den er skrevet på klam supporterprosa. Det begynner med en høytidsstund på en israelsk eliteskole, hvor dyrkingen av de to entreprenørene Brin og Page antar religiøse dimensjoner. «Dere har virkelig en masse ressurser som vår generasjon ikke hadde,» responderer Brin. «Jeg tror det vil gjøre dere i stand til å få suksess tidligere i livet, og dessuten mye mer, enn jeg gjorde.» Sier den litt over tretti år gamle milliardæren.Mer suksess til alle, altså. I framtida skal det ikke bli lett å være mislykka.

Verdens scene

Under skolebesøket dukker Shimon Peres opp med Mikhail Gorbatsjov. Det gir Vise anledning til å avslutte kapittelet slik: «I et øyeblikk ble skolens scene verdens scene, stedet hvor fortid, nåtid og framtid smeltet sammen i et ubegrenset potensial.» Vises språk er mer grenseløst enn Internett.Det er trist at dette stoffet ikke har fått en mer seriøs behandling. Det spiller ingen rolle at bokas innbrett presiserer at «Denne boka ble ikke skapt, autorisert eller godkjent av Google, Inc.» Ingenting er bedre enn gratis reklame - det måtte i så fall være den man får betalt for.

Kinesisk mur

Det underliggende premiss for Vises tilnærming er at Internett, og Google spesielt, representerer det totale demokrati, et maktfritt rom hvor vi alle er like. Riktignok kan størrelser som Microsoft og Yahoo oppføre seg råttent, og søkemotorer kan la firmaer betale for å rangeres høyt på trefflistene, men det er tross alt annerledes med Google. Der har man mottoet «Don\'t be evil».«The Google Story» er svært oppdatert, fram til august 2005. Men dessverre for forfatterne har det skjedd ting siden. I september måtte Google forklare hvorfor de har valgt å sensurere bortimot to prosent av tilgjengelige nettsteder for sine kinesiske brukere. Det handler om markedstilgang, om å spille på lag med kinesiske myndigheter. Selv om alt selvfølgelig kan kles opp i opplysningsretorikk.For ordens skyld: Dette kan man lese seg til gjennom å søke i vestlige versjoner av Google.

Uskyldig?

Og Googles kinesiske murer er ikke selskapets eneste problem. Det får også kritikk for sin påstått uskyldsrene bruk av reklame, samt for sitt forhold til personvern og opphavsrett. Google er innhentet av den amerikanske hverdagen: Den finnes som kjent i rettssalene.Uavhengig av denne boka er fortellingen om et selskap som på rekordtid er blitt en av verdens ledende merkevarer, uansett sterk. I sitt arbeid for å skape et universelt bibliotek, og i sin raske vekst, er Google i ferd med å slette alle globale fartsrekorder. I tillegg har google - opprinnelig en feilstaving av googol, navnet på tallet 1 etterfulgt av hundre nuller - overtatt nye domener, inkludert språklige. Ingen bør bli forbauset om man i den neste bibeloversettelsen kan lese at «den som googler skal finne».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!