LEDER

Hovedleder: Abort

Noen norske kristne velger samme virkemiddel som Trump

Kirkens Nødhjelp fortjener honnør for å reise en livsviktig debatt.

VIKTIG OG MODIG: Det er viktig og modig av Kirkens Nødhjelp å kjempe for utsatte kvinners rett til abort. Her generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG OG MODIG: Det er viktig og modig av Kirkens Nødhjelp å kjempe for utsatte kvinners rett til abort. Her generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hvert tiende minutt dør en kvinne av en utrygg abort. Restriktive abortlover, religiøse forbud og manglende tilgang til trygg helsehjelp koster svært mange kvinner verden over livet hver dag. President Donald Trump har nylig gjeninnført og utvidet den amerikanske «Global gag rule», som struper støtten til bistandsorganisasjoner som inkluderer abort i sin veiledning av familieplanlegging. Situasjonen for fattige kvinner er altså i akutt fare for å bli enda verre.

Derfor er det viktig og modig av Kirkens Nødhjelp å kjempe for utsatte kvinners rett til abort. Organisasjonen har etter grundige interne diskusjoner tatt klart standpunkt, og generalsekretær Anne-Marie Helland utfordret denne uka Kristelig Folkeparti (KrF) til å gjøre det samme. I et intervju i Vårt Land uttalte hun at «Som det bistandspartiet KrF er, bør det kjempe for fattige kvinners rett til helhetlig reproduktiv helse, inkludert retten til trygg abort.»

Motstanden mot selvbestemt abort oppfattes av mange i KrF som et religiøst påbud. Helland viser forståelse for det etiske dilemmaet, og utfordrer KrF først og fremst som bistandsparti. Hun peker på at uavhengig av hva man mener om abort i Norge, er situasjonen en helt annen i for eksempel mange afrikanske land: «Når man møter desperate unge jenter som ikke ser en annen utvei enn å drikke gift eller stikke en kassavapinne opp i egen livmor for å utføre en abort, ja, så ser man at det må tenkes nytt i spørsmålet om retten til sikre aborter.»

Slik var som kjent også situasjonen i Norge før abort ble tillatt. I land der abort er forbudt, tyr kvinner til strikkepinner, gift og kvakksalvere. Lover som ønsker å beskytte det ufødte liv, ender med å koste både barn og mødrenes liv. I tillegg kan faktisk det å fjerne veiledning om abort og familieplanlegging, også øke antallet aborter. Forbud virker derfor stikk motsatt av hva det er ment som. Desperate kvinner tar abort uansett, enten forbudt og farlig eller tillatt og trygt.

Den kristne avisa Dagen reagerer på lederplass med å be kristne slutte å gi penger til organisasjonen. En måned før Kirkens Nødhjelps årlige fasteaksjon velger altså noen norske kristne samme virkemiddel som Trump.

Kristelig Folkeparti og stortingsflertallet bør isteden støtte Kirkens Nødhjelp, ved å bidra til å kompensere de enorme kuttene Trumps ordre gir i støtte til livreddende organisasjoner i fattige land. Kirkens Nødhjelp fortjener honnør for å reise en livsviktig debatt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer