Noe(n) som ikke stemmer

I likhet med over 40 prosent av Norges befolkning stemte ikke Torgrim Eggen i år.

- Men jeg hadde tenkt å stemme, skynder han seg å tillegge, og skylder på boka og det at han bor i Frankrike.

- Dette er tynne unnskyldninger, men de er nok likevel bedre enn hva, la oss anta 30 prosent av folket har å komme med. Jeg hadde i det minste bestemt meg.

- Politikere som hår i suppa

Ifølge Dagbladets anmelder har Eggen med «Trynefaktoren» levert en velopplagt satire over det politiske miljøet i Norge. Han er «temmelig nådeløs mot sine oppdiktede personer. Fortellingen får stadig mer karakter av en orgie i dårskap og falskspill.»

- Hvordan ser du på norske politikere og norsk politikk, Eggen?

- For å være ærlig: som en grøt. Det er helt åpenbart at pengene tikker inn uansett hva politikerne foretar seg, at de faktisk er hår i suppa i forhold til statsmaskineriet, svarer han.

Eggen mener at vi alle er best tjent med at politikere ikke blander seg inn i styre og stell. Det blir det bare «det villeste sludder» av.

- Problemet er at vi samtidig har en demokratisk fundert forfatning. Dette er i øyeblikket uløselig, sukker han.

Ergrer de store

- Hva fikk deg til å skrive «Trynefaktoren»?

- Jeg så et voldsomt dramatisk potensiale i det stoffet jeg har behandlet; jeg så for meg at det var mulig å skrive en pageturner av hittil uante dimensjoner. Dessuten nærer jeg en sterk bekymring for den demokratiske utviklingen i Norge og resten av det såkalte Vesten.

- Hvem tror du vil like boka, og hvem vil ikke like den?

- Vel, jeg kan sitere Johan Herman Wessel: «Og dette vil ergre de store/Men enkelte små vil det more.» De som nyter fordeler av systemet slik det er, vil lett komme til å mislike min bok, tror jeg.

Handler østers

- Er det noen personer/partier du virkelig skulle ønske leser den?

- Det står på en måte mellom linjene at spesielt Jens Stoltenberg, og i annen rekke hans organisasjon, bør være åpen for kritikken boka byr på. Tross alt har Ap nå vanskeligheter med å holde seg større enn FrP.

Imens handler Eggen østers til familiemiddagene i Provence. Han antar at han vil bo i Frankrike i omtrent ti år til.

- Frankrike er en kulturnasjon, de har bedre vær og bedre mat og vin, og både smilet og seriøsiteten sitter løsere her. Å bo i Provence er som å bli vekket av et kyss hver morgen. Noe som ikke nødvendigvis betyr at kliningen fortsetter til midnatt.

KRITISK SATIREMAKER: - Det er pratmakerne som styrer Norge nå, og folk er i ferd med å miste interessen for politikk, sier bokaktuelle Torgrim Eggen.