Noen strå hvassere

Ny besetning som løfter DNO&Bs «Carmen».

DRAMATISK: Hege Høisæter i rollen som Carmen. Foto: ERIK BERG
DRAMATISK: Hege Høisæter i rollen som Carmen. Foto: ERIK BERGVis mer

||| OPERA: Det skjerper så definitivt fokuset i DNO&Bs oppsetning. Men heller ikke de nye aktørene makter å erobre oppmerksomheten fullt ut i Francesca Zambellos regikonsept, som er og forblir en utstyrsopera. Store menneskemengder flyttes rundt i scene etter scene, og drar hele tida oppmerksomheten bort fra dramaet som utspiller seg mellom hovedpersonene.

Hege Høisæter er dramatisk sikrere enn Ingebjørg Kosmo var i førstebesetningen. Hun har en flott mezzo og hun står stødigere i begivenhetenes sentrum. Men det er den erotiske utstrålingen som betaler prisen for tydeligheten i rolletegning, det blir ikke finstilt nok, erotikken slipper ikke helt til.

Birgitte Christensen spiller Micaëla. Det gjør hun med varme og flott stemmeprakt. Men også hennes karakter blir litt grovt meislet ut, særlig om vi sammenlikner med den skjøre magien i Marita Sølvbergs prestasjon i førstebesetningen.

Gwyn Hughes Jones bekler rollen som Don José. Målt mot Akesanders Antonenko er det et stort framskritt. Jones har en lysere og flottere stemme, og noen flere sceniske positurer å spille på. Men dramatisk blir det for lite dybde i rolletegningen, som også skjemmes musikalsk av at Jones noen steder presser tonen slik at den sklir ut av fokus.

Georges Bizet: «Carmen» DNO&B Hege Høisæter, Birgitte Christensen m.fl. Ny besetning som løfter DNO&Bs

«Carmen»