- Noen synes det blir litt mye blod

Se norsk films framtid her.

(Dagbladet.no): I kveld er det klart for Amandus-utdelingen i Lillehammer - kortfilmkonkurransen for filmskapere under 20 år.

To av finalistene i år er Adrian Kaxrud (18) og Erika Calmeyer (19), som begge er nominert i to kategorier. Mens Erikas spillefilm «Tykt og tynt» allerede er vurdert til en toppkarakter av Elvebakken videregående skole, er det stort sett kompiser som foreløpig har sett animasjonsfilmen «Lookin' for a hand-out».

-  Kompisene mine har stort sett synes den er kjempekul. Men de har som regel fått seg en del å drikke før de så den, sier Kaxrud til Dagbladet.no.

Komi-kortfilm
«Tykt og tynt» ble laget i januar i år, etter en langvarig idémyldring der alt fra Israel/Palestina-konflikten til stumfilm ble diskutert. Det endelige resultatet ble i stedet en komedie om en ung mann med kjærlighetssorg som lar en annen mann flytte inn hos seg etter å ha møttes på byen.

Filmen har særlig fått ros for den høye produksjonsmessige kvaliteten.

- Vi har brukt det nye Canon 5D Mark II-kameraet, og er de første i Norge som lager kortfilm med dette, forteller regissør Calmeyer.

Mange av kortfilmene i Amandus har en alvorlig undertone, og forteller om noe viktig. I «Tykt og tynt» satser derimot filmteamet på at publikum både skal le og bli glad i de to hovedrolleinnehaverne. Mye tid ble brukt på casting.

- Vi var med på Amandus i fjor også, med en mye dystrere film. Nå ville vi prøve noe annet, forteller regissøren, som nå er i ferd med å bli ferdig på skolen. Hun håper imidlertid å lage flere filmer med den samme gjengen som har skapt denne.

Mange detaljer
Adrian Kaxrud har derimot vært helt alene om «Lookin' for a hand-out», som er laget med Adobe Flash og Photoshop, og er blitt til over en toårsperiode.

Stemmene er derimot lagt på av amerikanske skuespillere.

- Konkurransen er så stor i amerikansk animasjonsfilm, og folka der trenger filmer å sette på cv'en. Via et forum på nettet fant jeg noen skuespillere som likte ideen og gikk med på å låne bort stemmene sine, sier Kaxrud.

Han skal legge filmen ut på nettet og begynne å promotere den så snart han får tid.

- Det er noen som synes det blir litt vel mye blod, men jeg håper folk tar seg tid til å se den flere ganger. Hvis ikke er det en del detaljer man risikerer å gå glipp av, sier han.