DEBATT

Noen tips til Erna

Slik kan du bekjempe muslimhat.

VISTE STØTTE: Statsminister Erna Solberg deltok i dag på eid-feiringen til den terrorammede muslimske meningheten Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Mohamed Rafiq (bak) er helten som lørdag overmannet gjerningsmannen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VISTE STØTTE: Statsminister Erna Solberg deltok i dag på eid-feiringen til den terrorammede muslimske meningheten Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Mohamed Rafiq (bak) er helten som lørdag overmannet gjerningsmannen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av det skremmende angrepet på moskeen i Bærum denne helga, har Erna Solberg uttalt at vi sammen må bekjempe muslimfiendtlige holdninger. Dette er en god idé. Her er noen hjelpsomme råd som kan gjøre jobben lettere for statsministeren:

1) Ikke gi millioner til Human Rights Service over statsbudsjettet. Dette er en blogg som har kalt Erna selv en «kultursviker» etter et besøk i en moské. Hege Storhaug har gjort stor suksess med sin bok «Islam – den 11. landeplage», der hun argumenterer for at vi nå står i «den tredje jihaden», som «kommer fra borgere på innsiden». På Human Rights Service sine nettsider har en uskyldig muslimsk familie fått publisert bilder av hjemmet sitt fordi de hadde skrevet et uskyldig religiøst budskap på veggen, og Storhaug har lansert en «fotokonkurranse» for å ta bilder av muslimer på gata, for å «dokumenterer den kulturelle revolusjonen» i landet vårt. Denne bloggen får hele 1,8 millioner kroner i statsstøtte hvert år. Da den fikk kutt i budsjettene i 2011 etter 22. juli, tvang FrP igjennom en særbevilgning over kommunebudsjettet i Oslo. Å gi statsstøtte til å spre muslimhat, er åpenbart en dårlig måte å bekjempe muslimhat på.

2) Ikke utnevn en justisminister som har sagt at vi trenger et «korstog» mot islam. Per-Willy Amundsens formuleringer ligger skremmende tett opp mot de farlige ideene vi finner blant radikaliserte muslimhatere. Etter å ha gått av som justisminister har Amundsen blant annet drevet kampanje for den kriminelle og voldsdømte høyreradikale aktivisten Stephen Yaxley-Lennon, som går under pseudonymet «Tommy Robinson». Robinson har bakgrunn fra det fascistiske partiet British National Party, og fra muslimhater-organisasjonen English Defence League. Vår tidligere justisminister tok så sent som i juli i år til orde for at Robinson burde få asyl i Norge. En av de få menneskene Amundsen ønsker å gi asyl til er altså en voldsdømt høyreradikal muslimhater. Og Amundsen fant Erna Solberg plass til rundt kongens bord. Å gi en mann som fabler om korstog og hyller høyreradikale aktivister, er åpenbart en dårlig måte å bekjempe muslimhat på.

3) Ikke utnevn en justisminister som blir tvunget til å gå av fordi hun på dårlig skjult måte spredte en kjent konspirasjonsteori om Arbeiderpartiet og muslimske ekstremister. Sylvi Listhaugs uakseptable facebook-post skapte store reaksjoner i fjor vår. Ved å klistre Arbeiderpartiet opp mot de voldelige terroristene i Al-Shabab, bidro hun på en dårlig skjult måte til å bygge opp under den livsfarlige Eurabia-konspirasjonsteorien, som går ut på at vestlige eliter, særlig på venstresida, står i ledtog med islamister for å undergrave vesten. Erna Solberg valgte på sin side å stå last og brast med Listhaug, og varslet at hun var villig til å gå av i møte med et mistillitsforslag. Det var KrF og Knut Arild Hareide som ble tungen på vektskåla, og som gjorde at Listhaug valgte å trekke seg i tolvte time. Listhaug fikk på sin side raskt plass rundt kongens bord igjen. Å stå last og brast ved en minister som sprer en kjent konspirasjonsteori både mot muslimer og politiske motstandere, er en svært dårlig måte å bekjempe muslimhat på.

4) Still høyere krav til dine samarbeidspartnere. FrP har dessverre flere lokale representanter med bånd til ytterliggående muslimfiendtlige miljøer. Trond Ellingsen i Asker FrP måtte i år trekke seg som leder etter å ha støttet en sammenligning av Greta Thunberg med nazistpropaganda. Han har i lengre tid sittet i styret til Document, som var en av Anders Behring Breiviks favorittnettsteder.

I Oslo har Kent Andersen fått plass på bystyrelista til FrP, en mann som har spredd mange muslimhatende budskap. Som da han i 2017 tok til orde for «enorm maktbruk» mot det han selv beskrev som «muslimske enklaver» i Norge. Til dette vurderte han at vi trengte å bruke «organiserte borgervern: Bevæpnede vektere, eller en bevæpnet nasjonalgarde», eventuelt å trekke inn heimevernet mot fienden, som han omtalte som «drapsroboter» og «villdyr». Ingenting av dette sto i veien for Andersens nominasjon på Frp's bystyreliste, eller for at Høyre søker samarbeid med dette partiet i høstens valg.

Å se gjennom fingrene med denne typen ytringer, er en dårlig måte å bekjempe muslimhat på. Det er bra at Erna Solberg ønsker å bekjempe muslimhat. Inntil videre har hun valgt en lite effektiv måte å gjøre det på.

Vi trenger en leder som er på vakt mot alle former for politisk ekstremisme og hat, også når det betyr å ta tøffe oppgjør med sine egne samarbeidspartnere. Jeg ønsker Solberg lykke til. Vi trenger lederskap nå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer