ISHAVSKATEDRALEN? Det nye biblioteket i Tromsø tiltrekker seg mange turister. Men ikke alle vet hvilket bygg de har kommet til, forteller biblioteksjefen. Foto: TROMSØ BIBLIOTEK
ISHAVSKATEDRALEN? Det nye biblioteket i Tromsø tiltrekker seg mange turister. Men ikke alle vet hvilket bygg de har kommet til, forteller biblioteksjefen. Foto: TROMSØ BIBLIOTEKVis mer

- Noen tyskere lurte på om de var kommet til Ishavskatedralen

Tromsøs nye storstue leder bibliotekkåringen.

(Dagbladet.no): Nybygg er populære, i alle fall når det gjelder bibliotek. Det tyder Dagbladet og Prosas store bibliotekkåring på. Avstemmingen går nå mot slutten, og konkurransen tetner til. Men helt i toppen er det tre bibliotek som utmerker seg.

Det er hovedbiblioteket i Tromsø, Drammen bibliotek, og Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Alle bibliotekbyggene er forholdsvis nye.

Nytt hus under gammelt tak
- Dette er veldig inspirerende. Tromsø bibliotek har blitt veldig spesielt etter nyåpningen i 2005. Det løftet politikerne gjorde da, er nok en viktig årsak til den populariteten vi har oppnådd, sier biblioteksjef i Tromsø, Paul Henrik Kielland, til Dagbladet.no.

Tromsø leder kåringen for øyeblikket. I 2005 fikk byen et splitter nytt bibliotek under det gamle, buede taket til Fokus Kino. Hele bygningen under taket ble sprengt bort, og et nytt glassbygg kom på plass.

- Det er litt sprøtt at det går an, sier biblioteksjefen, som er strålende fornøyd med det nye bygget.

Det ser også brukerne ut til å være. I løpet av de to siste årene har besøket økt med 50 prosent. 590 000 personer var innom biblioteket i fjor, hvilket vil si at hver tromsøværing var innom ni ganger i gjennomsnitt. I tillegg har utlånet økt med 11 prosent det siste året.

GAMMELT TAK: Det moderne biblioteket i Tromsø er bygget under det gamle taket til Fokus kino. Foto: TROMSØ BIBLIOTEK
GAMMELT TAK: Det moderne biblioteket i Tromsø er bygget under det gamle taket til Fokus kino. Foto: TROMSØ BIBLIOTEK Vis mer

Biblioteket tiltrekker seg også mange turister, som i tillegg til å kikke på bygget, bruker sjansen til å sjekke e-post og surfe på nettet. Men ikke alle er helt klar over hvilket bygg de har forvillet seg inn i.

- Vi har hatt besøk av noen tyskere, som lurte på om dette var Ishavskatedralen, sier biblioteksjefen.

ÅPENT: Biblioteket er stort og lyst, med glassvegger. Foto: TROMSØ BIBLIOTEK
ÅPENT: Biblioteket er stort og lyst, med glassvegger. Foto: TROMSØ BIBLIOTEK Vis mer

Mer enn boklager
Han mener likevel at det er mer enn et flott bygg som må til for å skape et godt bibliotek.

- Arkitektur er viktig, men når folk først har kommet inn, må vi sikre at de også er glade når de går ut igjen. Vi driver et moderne bibliotek, som ikke lenger bare er et boklager. Det er et kulturhus, et kunnskaps- og opplevelsessenter, og et trivelig sted å være, sier han, og forteller at biblioteket står bak omkring 150 kulturarrangement i året.

LIKE FIN?: Her er den ordentlige Ishavskatedralen. Foto: HANS ARNE VEDLOG
LIKE FIN?: Her er den ordentlige Ishavskatedralen. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Forfattere liker Tønsberg
Flere forfattere Dagbladet har vært i kontakt med i forbindelse med bibliotekserien, har skrytt av biblioteket i Tromsø. Men også Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, som ligger på tredjeplass i kåringen, har utmerket seg i spaltene. Jan Kjærstad er fan av det nye biblioteket. Det er også forfatter Harald Rosenløw Eeg.

- Det er helt fantastisk, med en svær glassfasade. Jeg tror utrolig mange drar dit på ekskursjon. Det er bygget opp som et svært glassrom, åpent helt ned til kjelleren, med egne etasjer for alt — kafé og Internett. Men det som er så kult, er at det fortsatt har noe av det ærverdige i seg. Det er ganske nær et drømmebibliotek, sa Rosenløw Eeg om biblioteket i Tønsberg.

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek var ferdig i 1992, og ble bygget oppå ruinene av Olavsklosteret. Men enda nyere er Drammen bibliotek, som foreløpig ligger på andreplass i kåringen. Det stod ferdig i 2007.